Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Inspekcija obišla Linglong; Ministarstvo rada: To gradilište je jedno od najkontrolisanijih - | K-013 Portal

Inspekcija obišla Linglong; Ministarstvo rada: To gradilište je jedno od najkontrolisanijih

inspekcija linglong, linglong zrenjanin

Ministarstvo rada saopštilo je da je danas obavilo vanredni inspekcijski nadzor u Linglongu, povodom prijave više nevladnih organizacija zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima.

U saopštenju se navodi da je danas obavljen vanredni inspekcijski nadzor nadležnih službi i organa, u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP Srbije, objavio je RTS.

Odsek za strance zrenjaninske policijske uprave navodi da su tu angažovana 402 Vijetnamca - 367 sa vizom, a 35 sa zakonitim legalnim boravkom.

Ministarstvo rada naglašava da je gradilište investitora "Linglonga" najkontrolisanije u srednjem Banatu kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima.



Navedeno je da su u prethodnih godinu dana doneta dva rešenja o uklanjanju nepravilnosti, odnosno pokretanju prekršajnog postupka.

Oko 500 radnika iz Vijetnama smešteni su u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga" u prenatrpanim barakama i krajnje nehumanim uslovima, objavio je RTS pozivajući se na navode novinara i aktivista koji su videli uslove za smeštaj radnika.

"Nema vode, širi se smrad. U nizu su kuhinja, toalet, kupatilo, koji su od zemlje podignuti 20 do 30 centimetara. Kanalizacije nema, pa se ta voda sliva. Bilo bi me sramota da sam na mestu poslodavca", opisala je Ivana Gordić Perc iz Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra.

Prema rečima Tare Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma, radnici iz Vijetnama žive u uslovima nedostojnim čoveka jer nemaju grejanje i dovoljno hrane, a higijenski uslovi su loši.

Ekipi RTS snimanje i razgovor nisu dozvolii neimenovani predstavnici kompanije Linglong, tvrdeći da su mediji objavili neistine jer su zaposlenima obezbeđeni osnovni uslovi za život, imaju aparate za vodu, električne grejalice, odeću i obuću, uz ocenu da "ovo ni slučajno nije izrabljavanje radnika". Aktivisti su saznali od radnika da rade po devet sati 26 dana u mesecu, a ako tu normu ne ispune za taj mesec nisu plaćeni, pri čemu im poslodavac odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad.

Do pre dva dana pasoši su im bili oduzeti, sada nemaju primerak boravišne i radne dozvole. Dva puta su štrajkovali, jednom zbog nedostatka hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada. U Srbiju su došli u periodu mart-april preko vijetnamske agencije kojoj su platili po 2.000 do 4.000 dolara za vizu i smeštaj.

Danas je N1 objavila da njihovoj ekipi privatno obezbeđenje nije dozvolilo da razgovaraju sa radnicima, a da je jedan od radnika iz Vijetnama koji se pojavio na ulazu rekao da je na gradilištu prisutno oko 400 radnika iz ove zemlje, te da nemaju osnovne uslove za rad.


Jedan od sagovornika N1 istako je da je uplašen zbog situacije u kojoj se nalazi. Reporteru N1 rekao je da zbog jezičke barijere ne može da shvati zašto su barake u kojima žive njegovi sunarodnici prepune policije i kineskih menadžera i dodao da je stekao utisak da su kineski menadžeri ljuti na njega.

Inicijativa ekonomska i socijalna prava A11 saopštila je na Tviteru da je onemogućen pristup vijetnamskim radnicima, da su se pojavili privatno obezbeđenje i "crni džipovi", te da na licu mesta ima mnogo nepoznatih osoba koje ne žele da se predstave, ali sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.