Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Islamski vernici proslavljaju Bajram - | K-013 Portal

Islamski vernici proslavljaju Bajram

pancevo, beograd, novi sad, vesti, bajram, proslava bajrama

Ramazanski bajram, muslimanski praznik koji obeležava kraj meseca Ramazana i kojim se označava kraj ramazanskog posta, obeležava se tri dana.

"Iza nas je mesec Ramazan, punih trideset dana odricanja od hrane i pića. Suština i smisao posta nije samo apstinencija od hrane i pića, kako se to obično misli, to je sredstvo kojim se dolazi do cilja, a to je duhovno uzdizanje čoveka", naveo je koordinator versko-prosvetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Rešad Plojović za RTS.

Poruka ramazanskog posta je, kaže, približavanje "uzvišenom gospodaru", stvoritelju, kao i približavanje svom bratu, odnosno čoveku.

"Jer čovek, kada mu je uskraćena određena blagodat, tek tada vidi i saoseća sa onima kojima su te blagodati uskraćene. Post ima za cilj da ojača dušu kako bi ona ostvarila kontakt i upravljala telom, u kojem stanuju različiti porivi, nagoni i strasti, kako naša duša ne bi dozvolila telu da se sroza na nivo nedostojan čoveku", istakao je Plojović.

S obzirom na specifične okolnosti u kojima se proslavlja ovogodišnji Bajram, zbog epidemije virusa korona, Plojović je rekao da su pozvani vernici da bajramske dane "ipak provedu drugačije nego što je tradicija".

"Naravno nismo tražili da se u potpunosti odlože ili eliminišu ta naša međusobna posećivanja. Ali, tražili smo da se na neki način zadrže unutar kruga porodice, najbliže rodbine", poručio je on.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.