Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ispala: Pomoć države za zamenu stolarije - umesto 750 - 430 evra - | K-013 Portal

Ispala: Pomoć države za zamenu stolarije - umesto 750 - 430 evra

subvencije za zamenu stolarije

Prvi ugovori o zameni vrata i prozora, spoljnoj izolaciji kuća i stambenih zajednica, promeni kotlova za grejanje, biće sa građanima potpisani u avgustu.

To je za TV Vesti izjavio Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

On je rekao da su, donošenjem seta zakona iz oblasti rudarstva i energetike stvoreni uslovi za realizaciju projekta kojim će se smanjiti potrošnja električne i toplotne energije, navodi se u saopštenju ministarstva.

Da li ćete opremanje stana platiti upola manje? Otkrivamo od čega to zavisi

Zakonom o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti predviđeno je formiranje Uprave za energetsku efikasnost, preko koje će se obezbediti i dodatna sredstva za finansiranje projekta, kazao je Lakićević.

Posle potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, što će biti ove nedelje, lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva.

Ne samo stolarija i ne samo u stanovima: Pogledajte šta ćete sve moći da zamenite upola cene

"Jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi prema zainteresovanim građanima. Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50 odsto, a drugu polovinu plaćaju građani, što je za prosečan stan oko 50 hiljada dinara", poručio je državni sekretar.

To je oko 430 evra, što je daleko manji iznos od prvobitno najavljivanog - 750 evra.

Građani treba, tvrdi, kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, da odaberu jednu i onda se prijavljuju opštini.

"Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program. Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara. Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali. Očekujemo da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu”, rekao je Lakićević.

(B92)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.