Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraga o pranju novca u kampanji SNS pod oznakom „strogo poverljivo“ - | K-013 Portal

Istraga o pranju novca u kampanji SNS pod oznakom „strogo poverljivo“

sns, izbori, pranje novca

Više javno tužilaštvo u Beogradu je na predmet u postupku koji se već pet godina vodi protiv Srpske napredne stranke, a zbog sumnje u pranje novca i nelegalno finansiranje izborne kampanje, stavila oznaku “strogo poverljivo”. Za isto se, po prijavi tadašnje Agencije za borbu protiv korupcije, sumnjiče i Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije.

Nakon kontrole izveštaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je izveštaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su SNS, SPS i URS prali novac. Te partije se sumnjiče da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima, među kojima su bili i korisnici socijalne pomoći, prikrili prave finansijere.

Godinama je taj slučaj, kako u govorili, bio u “fazi provere” i u predistražnom postupku, a godinama se Tužilaštvo pred javnošću “vadilo” i na MUP, navodeći da ne odgovara na njihove urgencije i zahteve da prikupi dodatne dokaze.

“Nova” je pre nekoliko dana zatražila od Višeg javnog tužilaštva da odgovori na pitanja šta je urađeno u ovom slučaju, u kojoj je fazi postupak i koliko je urgencija u ovom slučaju upućeno MUP-u, ali je dobila neočekivani odgovor.

“U pitanju je predmet koji nosi oznaku ‘strogo poverljivo’ i za sada ne može ništa da se iznosi u javnost”, rečeno je za Novu u Tužilaštvu.

Rodoljub Šabić, bivši poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kaže za “Novu” da se onaj ko je donosio procenu o proglašavanju informacija o postupku u tom slučaju tajnim grubo se ogrešio o zakon.

“Da bi neka informacija bila klasifikovana kao strogo poverljiva, to znači da bi njeno odavanje dovelo do štete po interese Republike Srbije. I to ne bilo kakve štete, nego teške štete. Meni se čini da u konkretnom slučaju jednostavno nije moguće ni pretpostaviti, a kamoli prepoznati razlog da može doći do teške štete po interese Srbije odavanjem informacije šta je tužilaštvo uradilo u ovom slučaju starom više godina”, navodi Šabić.

On kaže da je ovo samo još jedna potvrda hronične netransparentnosti tužilaštva, na koju je svojevremeno kao poverenik više puta ukazivao.

“Bila je poverljiva čak i profesionalna biografija tiužioca koji je postupao, odnosno nije postupao u slučaju Savamale, pa u slučaju Siniše Malog, pa ako se ne varam i famozne tetke iz Kanade… Nikakva šteta po interese Srbije ne može nastupiti ako javnost sazna šta je preduzeto po prijavi koju je podneo jedan državni organ pre pet godina. Potpuno je jaso da nikakva šteta ne može nastupiti, osim što možemo saznati da tužilaštvo nije radilo svoj posao”, ističe Šabić.

Sumnjivi bankarski transferi

Kako je ranije objavio BIRN, u izveštaju koji je Agencija prosledila Tužilaštvu navedeno je da je određeni broj lica koji su SNS-u, SPS-u i URS-u uplaćivali donacije za kampanju istovremeno bio i korisnik socijalne pomoći. U tom piše se navodi da je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je 135 osoba u kratkom vremenskom roku položilo iznose od 40.000 dinara na lične račune, da bi ubrzo taj novac prebacili kao donaciju SNS.

Prema podacima Uprave, reč je o ukupno 5,4 miliona dinara koji su donirani najvećoj vladajućoj stranci, bez objašnjenja o poreklu novca.

U izveštaju su takođe istaknuta dva sumnjiva bankarska transfera drugim strankama – jedan u vrednosti od 650.000 dinara SPS-u i drugi vredan 80.000 dinara URS-u.

Zbog svega toga, Agencija u izveštaju prosleđenom Tužilaštvu ocenila da “sve navedene činjenice i nelogičnosti u prikupljanju sredstava za finansiranje SNS, SPS i URS ukazuju na to da je jedno ili više lica dalo sredstva fizičkim licima koja se pojavljuju u izveštaju kao donatori”, odnosno da “ukazuju na postojanje sumnje da je izvršeno krivično delo pranje novca”.

Vučić: Sedimo nas dvoje, bude i neki reći čovek...

Lider SNS Aleksandar Vučić negirao da je njegova stranka prala novac i isticao da SNS ima „najčistije finansije“. On je za Insajder ranije izjavio da su donatori SNS uplaćivali identične iznose od po 40.000 dinara jer, kako je naveo, pretpostavlja da zakonom nije dozvoljeno da pojedinci uplate više od toga.

Na pitanje kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, a da su neki od njih istovremeno i korisnici socijalne pomoći, Vučić je odgovorio da „pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga“.

„Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: ‘A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku'“, rekao je Vučić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.