Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janjić: Nema stabilnosti na Kosovu i Metohiji, nastavak dijaloga na jesen - | K-013 Portal

Janjić: Nema stabilnosti na Kosovu i Metohiji, nastavak dijaloga na jesen

beograd, pristina, kosovo, srbija, dijalog, politika, vesti iz regiona, najnovije vesti

Obnova dijaloga Beograda i Prištine može se očekivati tek na jesen, ocenjuje analitičar Dušan Janjić koji je uveren da je kosovska vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem spremna da ukine takse i nastavi pregovore da bi, kako kaže, u vrlo nestabilnoj političkoj situaciji imala ''problem manje''.

Janjić, takođe, smatra da će pregovarači morati da ''drže na oku'' odlazećeg premijera Aljbina Kurtija da potpuno ne uruši proces dijaloga budući da je kao premijer pokazao neposlušnim i kao ''čovek koji ima svoju agendu''.

Za Janjića je jasno da posle Kurtijeve reakcije na odluku Ustavnog suda Kosova, kojom je odobreno imenovanje Hotija za mandatara, nema političke stabilnosti na KiM i da će lider Samopredeljenja koristiti sve metode borbe, od ustavnih žalbi do suzavca, da što pre obori vladu i da se zakažu novi parlamentarni izbori.

''U kosovskom društvu stvorena je duboka podela koja će teško biti prevladana. Kurti će sve probati da obori vladu, a pitanje je da li će neko na KIM odgovoriti na to, i da li će Kosovo ući u fazu sazrevanja demokratije ili neke nove autoritarne vladavine i nestabilnosti u narednih desetak godina'', kaže Janjić za Tanjug.

Nesporno je, dodaje, da SAD odgovara odluka Ustavnog suda jer je Kurti, kaže, remetio planove Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, a iz poslednjih izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja može se naslutiti da će i EU to pozdraviti jer želi da se što pre pokrene dijalog.

Janjić, međutim, smatra da će se sačekati da prođu izbori u Srbiji, da se formira nova vlada i utvrde pregovarači.

''S druge strane, treba sačekati i da (Miroslav) Lajčak napravi svoj tim, a pokazalo se da je moć birokratije u Briselu ogromna, pa su mu već nametnuli neke nemačke birokrate koji su 'ubili' dijalog, a nisu radili po instrukcijama Bundestaga i kancelarke Angele Merkel. Oni su očigledno još u igri'', kaže Janjić.

Očekuje da će EU taj posao završiti do jula, a da će samit o Kosovu u Parizu ''stvoriti atmosferu obnove dijaloga''.

''Očekujem obnovu dijaloga na jesen, ali ne verujem da će se do marta, kada Lajčaku ističe mandat, to završiti, ali može do kraja 2021. ili u 2022. godini'', kaže Janjić.

Na opasku da se stalno provlači teza da se SAD žuri da se postigne rešenje kosovskog problema, Janjić kaže da se SAD i Kongresu ne žuri, a da bi Trampu bilo ''dovoljno'' da u septembru Beograd i Priština potpišu ''pismo o namerama'' da se reši status KiM.

''Tramp i SAD jako dobro znaju da zatvaranje kosovskog problema mnogo košta i da se to tiče cele međunarodne zajednice, pa i Rusije i Kine koja je još 2004. godine postavila uslove da se 'kosovski princip' ne može primeniti na Tibet i da bi u slučaju priznanja kosovske nezavisnosti tražila početak političkih pregovora sa Tajvanom'', navodi Janjić.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.