Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako izgleda digitalni sertifikat i postupak prijave - | K-013 Portal

Kako izgleda digitalni sertifikat i postupak prijave

digitalni sertifikat covid, zeleni pasos

Dok Evropska unija još pregovara o uvođenju tzv. zelenog sertifikata, odnosno Zelenog pasoša, Srbija je takav elektronski dokument uvela već danas.

Kao i prilikom prijave za vakcinaciju i dobijanja potvrde o primljenom cepivu, i postupak prijave i dobijanje digitalnog sertifikata traje samo nekoliko minuta.

Serfitikat je elektronski dokument, sa QR kodom koji treba da ponovo omogući slobodu putovanja, a na njemu se nalaze podaci o vakcinaciji, PCR ili antigenskom testiranju ili izlečenju od kovid19.

Nakom registracije na portalu e-Uprave, na naslovnoj strani se nalaze nabrojane usluge koje nudi ova digitalna platforma, a među njima je i digitalni zeleni sertifikat.

Kada se izabere taj dokument, neophodno je izabrati da li je on potreban za putovanje, i ukoliko jeste, pored već navedenog jedinstvenog matičnog broja, mora se navesti i broj pasoša.

Takođe, može se birati i jezik na kojem će, pored srpskog, biti ispisani podaci, a to su engleski i kineski.

Nakon što se unesu potrebni podaci i prihvate uslovi korišćenja, zeleni sertifikat gotovo odmah stiže na mejl adresu.

Postoji i mogućnost da se izabere željeni format, odnosno da li će se dokument koristiti na mobilnom telefonu ili na računaru.

Na dokumentu su navedeni, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, i podaci da li je osoba vakcinisana, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, proizvođač, kao i serijski broj ampule.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Sa tim dokumentom na graničnom prelazu nadležne vlasti uz QR kod mogu proveriti podatke.

Očitavanjem QR koda dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Iz Kancelarije za e-Upravu ističu da je digitalni zeleni sertifikat potvrda koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Austrija je još početkom godine inicirala uspostavljanje Zelenog pasoša, koji bi bio prihvaćen u celoj EU, ali u Uniji još nema dogovora o izgledu i podacima koji će biti uneti u dokument.

Austrijski predlog, koji je tek u nastajanju, istovetan je sa srpskim koji je od danas u upotrebi.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.