Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako otvoriti IT firmu u Srbiji? - | K-013 Portal

Kako otvoriti IT firmu u Srbiji?

otvaranje IT firme u srbiji

IT sektor se sve više razvija u Srbiji, što potvrđuje i rastući broj programerskih firmi. Bez obzira na to jeste li odlučili da otvorite svoju firmu za programiranje, hoćete da se udružite sa kolegama ili imate priliku da radite za drugu programersku agenciju – pod uslovom da imate sopstvenu registrovanu firmu, postoje neki koraci koje trebate obavezno preduzeti.

Kada se rešite na veliki korak kao što je pokretanje biznisa od nule sasvim je sigurno da ćete se suočiti sa mnogim pitanjima, dilemama i novim pojmovima. Šta je to APR, registracija, kako se postaje preduzetnik, da li će vam biti potrebna knjigovodstvena agencija, kako da plaćate poreze, šta je sve potrebno od dokumentacije?

Uz nekoliko praktičnih saveta, mnogo lakše ćete proći kroz administrativni deo i bez mnogo problema pokrenuti sopstvenu IT firmu.

Koji su prvi koraci za otvaranje firme?

Otvaranje firme, pre svega podrazumeva registraciju u Agenciji za privredne registre (APR). Uz poštovanje zakona o registraciji, svako fizičko lice koje obavlja neku delatnost i pritom ostvaruje prihode postaje preduzetnik i osnivač, tj. vlasnik firme.

Da biste se registrovali u APR-u kao preduzetnik, potrebno je da pripremite sledeću dokumentaciju:

  • jedinstvenu registracionu prijavu
  • dokaz o identitetu preduzetnika (za domaće fizičko lice - fotokopija lične karte, a za stranca – fotokopija pasoša, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu
  • dokaz o uplati naknade za osnivanje (naknada iznosi 1.500 dinara)
  • dozvola, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je to posebnim zakonom propisano kao uslov za registraciju.

Od 1. januara 2018. godine osnivanje firme moguće je i elektronskim putem. Ukoliko se odlučite za ovakav način prijave, važno je znati da vam je potreban kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), instaliran čitač elektronskih kartica, Visa, MasterCard ili DinaCard platne kartice za plaćanje naknada. Iznos naknade za eRegistraciju je 1.000 dinara.

Koju vrstu oporezivanja odabrati?

Pitanje poreza je veoma važno kada osnivate svoju firmu. Ako se odlučite da se registrujete kao preduzetnik, postoje dve vrste oporezivanja: samooporezivanje i paušalno.

Premda se programeri uglavnom opredeljuju da budu paušalci, mada ima i onih koji biraju da postanu samooporezovani preduzetnici.

Samooporezivanje

Kod samooporezivanja se porez plaća na mesečnom planu, kao i doprinosi na neto dobit ili barem na minimalnu zaradu. Kod ovog tipa oporezivanja, iznos poreza je usklađen sa dobicima (dok je kod paušalnog unapred utvrđen). Zbog toga se ova opcija isplati za početničke firme sa malim prometom. Ipak, treba imati u vidu to da se kod samooporezivanja plaća porez na prihod na sve što zaradite, i to 10%. Takođe, ne treba zaboraviti ni socijalne doprinose. Ove će dažbine zbirno iznositi 37,8% zarade.

Ako vam ovaj način oporezivanja ne deluje primamljivo i isplativo, postoji još jedna mogućnost – sa isplaćivanjem lične zarade. Doprinosi se u tom slučaju umesto na godišnju dobit plaćaju samo na iznos lične zarade (koju sami određujete). Za firme sa velikim prihodima ova će opcija biti najbolje rešenje. Što se poreza na neto prihod tiče, on će iznositi takođe 10%. Najpametnije će biti da potražite savet od finansijskog konsultanta koji će vam dati sve potrebne odgovore. Profesionalci vam mogu pomoći ne samo oko obračune poreza, već i oko obračuna plata, ali i drugih nedoumica koje imate: kako se knjiže sve poslovne promene, koje su poreske olakšice, šta su transferne cene (i da li vam je potrebna izrada izveštaja) itd.

Paušalna firma

Preduzetnici mogu uplaćivati porez i paušalno. Iznos poreza se u tom slučaju ne određuje na osnovu realno ostvarenih prihoda, već na osnovu elemenata i kriterijuma propisanih Zakonom o porezu na dohodak građana. Neki od kriterijuma su visina prosečne zarade po zaposlenom koja je ostvarena u prethodnoj godini, zatim mesto poslovnog objekta, opremljenost radnje, boj zaposlenih, te članova porodice i slično.

Jedna od prednosti ove vrste poreza jeste što ćete mnoge administrativne obaveze moći da završite sami. Ipak, ukoliko niste sigurni u to da možete bez profesionalne pomoći računovođe, neće vam biti teško da pronađete kvalitetnu agenciju. Bilo da je mesto firme Niš, Novi Sad, Beograd knjigovodstvena agencija koja je pouzdana može vam biti dobar oslonac na samom početku, dok ne stanete na svoje noge.

Kod paušalnog oporezivanja preduzetnici imaju obavezu da izdaju račun za svaki prodat proizvod, odnosno pruženu uslugu. Potrebno je da se ovi računi beleže u Knjizi ostvarenog prometa, a porez redovno plaća u onom iznosu koji je određen u rešenju Poreske uprave.

Ovakav vid oporezivanja je zgodan za manje firme, koje pritom raspolažu sa dovoljno sredstava da plate mesečne obaveze koje ne prelaze 35.000 dinara. Sve svoje obaveze paušalac izmiruje ako redovno plaća  poreze i doprinose na prihod, a prema mišljenju stručnjaka, ovo je za početnike najisplativija opcija.

Ukoliko se odlučite da registrujete firmu kao d.o.o. tj. kao privredno društvo, nećete imati mogućnost za paušalno oporezivanje.

Na kraju, pokretanje firme možda deluje kao komplikovan administrativan posao, ali se nadamo da će vam uz ove savete biti mnogo lakše da se opredelite. Razmotrite sve opcije, izaberite onu koja se najbolje uklapa sa vašim finansijskim kapacitetima i zakoračite u svet biznisa i uspeha!

(S. Stanković)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.