Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kiša spasila ovogodišnji rod kukuruza od propasti zbog suše - | K-013 Portal
rod kukuruza

Kiša spasila ovogodišnji rod kukuruza od propasti zbog sušeObilne padavine u skoro svim delovima Srbije u nekoliko poslednjih dana nisu spasile rod kukuruza od suše, ali će zaustaviti dalju štetu, rekao je danas stručnjak za ratarstvo Miroslav Malešević.

On je za Betu rekao da je iznos ukupne štete još teško proceniti, ali da je ona različita po njivama i zavisi u kojoj je fazi suša zahvatila tu ratarsku kulturu.

"Kod kukuruza koji zbog visokih temperatura nije mogao da bude oprašen ostaće samo biljna masa bez zrna i proizvođači će moći da ga koriste samo kao zelenu masu", rekao je profesor Malešević.

Istakao je da je takvih površina pod kukuruzom, bez roda, oko deset odsto od oko milion hektara koliko je u Srbiji zasejano tom kulturom.

Dodao je da su mnogo veće površine pod kukuruzom koji je samo delimično oplođen i čiji će prinos biti smanjen, a na njivama gde je oplođen "ima nade" da se zrno nalije vlagom.

Da sada nije pala kiša, rod kukurza bi, prema njegovim rečima, bio katastrofalan.

Malešević je rekao da je na oko 3.000 hektara semenskog kukuruza u Novom Sadu oko 70-80 odsto navodnjavano i da na tim njivama ne bi trebalo da bude štete ili će možda biti minimalna.

Na ostatku površina od 20-30 odsto pod semenskim kukuruzom će, kako je rekao, sigurno biti oštećen rod zbog tropskih temperatura i nedostaka vlage. On je rekao da će cena kukuruza verovatno nastaviti da raste, podstaknuta i smanjenom ponudom iz ovogodišnjeg roda.

Goran Bekavac iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada rekao je da je "ova kiša zlata vredna" i da će kukuruz koji je ostao zelen, jer je preživeo sušu, dati rod, ali da je u ovom trenutku teško proceniti konačnu šetu.

(Beta)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.