fbpx
organičenje za okupljanje na otvorenom, srbija, vesti

Kisić-Tepavčević: Nema više ograničenja za okupljanja na otvorenomKrizni štab doneo je danas odluku da više nema ograničenja broja ljudi kada je u pitanju okupljanje na otvorenom prostoru", rekla je za Tanjug član Kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance - udaljenost minimum od jednog metra.

''Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100 koliko je bilo dozvoljeno'', rekla je Kisić.

Na sednici Kriznog štaba prošle sedmice već su donete određene mere popuštanja tokom epidemije.

Preporuka - zaraženi bez simptoma u kućnu izolaciju 14 dana

"Preporuka je da pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona na PCR testiranju, a koji nemaju nikakve simptome, ubuduće idu u kućnu izolaciju", izjavila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je Krizni štab doneo tu preporuku, a da će poslednju reč o tome dati vlada Srbije, na sledećoj sednici.

Kako je rekla, kućna izolacija traje 14 dana, uz zdravstveni nadzor.

"Njihovo stanje će se stalno pratiti. Ukoliko nakon 14 dana nema simptoma, ponovo se radi PCR tetsiranje, i ako test bude negativan, smatra se da je ta osoba ozdravila’’, rekla je Kisić Tepavčević.

Preporuka da maske budu obavezne samo u javnom prevozu

Krizni štab doneo je danas preporuku da nošenje lične zaštitne opreme, maski i rukavica, ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, rekla je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ona je naglasila da je to preporuka o kojoj će Vlada Srbije odlučivati na sledećoj sednici.

"Preporuka je da lične mere zaštite koriste osobe starije od 65 i oni koji imaju hronična oboljenja i deficijentna stanja, gde se značajno povećava verovatnoća komplikacije ukoliko dođe do infekcije", rekla je Kisić.

(Tanjug)Komentre omogućio K-013.com