Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KLIZNI ŠTAB: Vakcinišite se, to nije samo individualna već i kolektivna odgovornost - | K-013 Portal

KLIZNI ŠTAB: Vakcinišite se, to nije samo individualna već i kolektivna odgovornost

krizni stab, klizni stab

Epidemiološka situacija u Srbiji je poslednjih nedelja stabilna, ali se obuhvat vakcinacije mora povećati, ako želimo spremni da sačekamo jesen, poručila je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

"Situacija sa korona virusom je poslednjih nedelja stabilna, ali vidimo da se u većini zemalja beleži pogoršanje epidemiološke situacije, koja je delom vezana za pojavu novog soja, ali je pre svega razlog za to nedovoljni obuhvat vakcinacije", rekla je Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba.

Ona je prenela da je i najveći deo današnjeg sastanka bio posvećen tome kako da se utiče na sve da se poveća obuhvat vakcinacije, jer cepiva štite od širenja bolesti, ali i od smrtnih ishoda.

"To nije samo individualna, već i kolektivna odgovornost, jer vakcinacijom štitimo i one koje najviše volimo", poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla i da se poslednjih dana beleži blagi porast broja obolelih.

"Sezona je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru i to nam potvrđuje broj inficiranih, ali i to što svaki dan neko od naših sugrađana izgubi život", napomenula je.

Navela je i da među hospitalizovanim pacijentima više od 99 odsto nije vakcinisano, dok među preminulima od kovida nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane.

"To je snažan pokazatelj koliko je važna vakcinacija", apelovala je Kisić Tepavčević.

Vakcinisano 49 odsto punoletnih građana

Ona je izjavila da je bar jednom dozom vakcinisano 2.772.927 osoba, dok je kompletno imunizovano 2.642.507 osoba u Srbiji.

To je, kaže, 49 odsto, a imajući u vidu koliko su nam dugo vakcine dostupne i to da je cepivo obezbeđeno za svakog građanina, taj procenat nije dovoljan ako želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.