Koje profesije će biti oslobođene od novog modela fiskalizacije?
elektronska fiskalizacija, ko je oslobodjen od elektronske fiskalizacije

Koje profesije će biti oslobođene od novog modela fiskalizacije?
montekristo 0507


Za zamenu starih fiskalnih uređaja određen je prelazni rok koji počinje 1. novembra ove godine i traje do 30. aprila naredne godine.

Odluka će biti utvrđena i zakonskim izmenama koje su planirane za sledeću nedelju, a zapravo, privreda je predložila šestomesečni prelazni period kako bi imali vremena da se prilagode na novi model.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. To znači da će na listi biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, kao i stari zanati.

Međutim, postoje i izuzeci. Odredba istovremeno sužava krug oslobođenih od evidentiranja prometa na malo. Izuzeća se tako odnose na posebno opravdane slučajeve u kojima bi pojedinim delatnostima zbog specifičnosti uz fiskalne uređaje bilo otežano poslovanje.

To su pre svega taksisti, advokati, kao i prodavci na pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje, odnosno onlajn prodavci.

Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja obveznika za pokrivanje troškova primene novog modela fiskalizacije, a u budžetu je za te svrhe izdvojeno šest milijardi dinara.

Prelazni period za prilagođavanje privrede počinje 1. novembra i traje do 30. aprila 2022. godine.

Ukoliko Vlada usvoji izmene Zakona o fiskalizaciji, one bi trebalo da se nađu u Skupštini u prvoj nedelji oktobra, kako bi poslanici mogli o njemu da odlučuju u okviru paketa zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija.

Podsetimo, obveznici fiskalizacije od 1. oktobra u obavezi da putem portala Poreske uprave ePorezi popune prijavu svojih poslovnih jedinica ili prodajnih objekata, da bi nakon toga u svoje poresko sanduče dobili Uputstvo za uvođenje u fiskalizaciju.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble