Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koliko treba da traje obuka plivanja – zašto su poluplivači najopasniji - | K-013 Portal

Koliko treba da traje obuka plivanja – zašto su poluplivači najopasniji

obuka plivanja, nenad jovic, nenad jovic ucitelj plivanja

Troje dece utopilo se prethodnog vikenda u Srbiji. Iako su bili gotovo tinejdžeri, svi su bili neplivači. Nenad Jović, nekadašnji takmičar u plivanju, danas učitelj plivanja u Pančevu kaže za RTS da nije dovoljno da dete samo položi neku obuku plivanja, jer to ne znači da će dobro znati da pliva. Ističe da bi ono trebalo da nastavi da pohađa školu plivanja uz instruktore, minimum bar još dva, tri meseca.

Dečaci iz Feketića, stari 14 i 16 godina, utopili su se prošle nedelje u kanalu Dunav-Tisa-Dunav između Lovćenca i Malog Iđoša. Telo desetogodišnjeg dečaka B. P. bez znakova života pronađeno je na gradskom bazenu u Odžacima kod Sombora. Ne puštati decu same na kupališta, osnovna je stvar koju spasioci savetuju roditeljima.

Nenad Jović, nekadašnji takmičar u plivanju, danas učitelj plivanja u Pančevu, navodi da bi najbolje bilo da profesionalni plivači, instruktori uče decu da plivaju.

"Moja poruka roditeljima je da nije dovoljno da samo dete položi tu neku obuku plivanja. To ne znači da će to dete dobro znati da pliva. Ono bi trebalo da nastavi da pohađa školu plivanja bar još dva, tri meseca minimum, da savlada to plivanje kako treba i da se totalno opusti u vodi, da u slučaju da se desi da nesretnim slučajem upadne u vodu, ono zna da se snađe. Ostajanje na osnovnoj obuci je isto kao kad neko položi vozački, a nikada više ne sedne za volan", objašnjava Jović.

Poluplivači su najopasniji

Ističe da su poluplivači najopasniji, jer misle da znaju da plivaju i time dovode u opasnost i sebe i druge.

"Međutim, u tim nekim kritičnim situacijama panika će nadvladati njihov razum i oni će početi da se dave. Zato treba kvalitetno da plivaju, da budu opušteni, da iako se desi da upadne u vodu ne bude nikakva panika, da zna da izroni gore na površinu", objašnjava Jović.

Upozorava da se često desi da onaj koji skoči da pruži pomoć osobi kojoj se davi i sam postane utopljenik i dodaje da pomoć u izvlačenje utopljenika treba da obavljaju samo osobe koje su dobri plivači koji su prošli obuku za spasavanje.

"Vrlo često se desi da taj koji pomaže postane utopljenik zajedno sa onim koji se već davi zato što nije prošao obuku kako se to vrši pogotovo kada su mala deca u pitanju, tu panika učini svoje i taj strah parališe neke normalne reakcije i pravi sve veći problem. Dešavalo se nama na treningu da dete koje počne da se davi, drugo dete mu priskoči u pomoć. Ja sam tokom treninga morao dva puta da uskočim u vodu, ali to je neka kontrolisana sredina gde vi imate spasioce, gde imate trenera koji su iskusni, obučeni da mogu da pruže pomoć, a nije tako jednostavno pružiti pomoć jednom utopljeniku", naglašava Jović.

Apeluje na neplivače i poluplivače da se ne kreću uz ivice reka ili jezera, jer mogu izgubiti ravnotežu.

"A tu često nema profesionalnih plivača koji bi ih bezbedno izvukli na površinu", upozorava gost Jutarnjeg programa.

"Problem je što mnoge sredine u Srbiji nemaju bazene"

Navodi da je do kvalitetne obuke moguće doći jedino uz pomoć kvalifikovanih instruktora plivanja, ali da individualne časove plivanja mogu svojoj deci dati i roditelji koji su se profesionalno bavili plivanjem ili vaterpolom.

"Pored instruktora, obuku mogu da vrše i roditelji koji su se bavili plivanjem, vaterpolom, koji su bili u bazenima i to treba što ranije krenuti, jer je ovde reč o individualnom radu. Međutim, za organizovanu grupu dete ispod pet godina ne bi trebalo da se nađe u njoj, jer ih u tom uzrastu ne drži koncentracija duže od deset minuta i ne mogu u grupi raditi, ali kad već napune pet, šest godina mogu u neki grupni rad da se priključe. Što su stariji taj problem je sve veći. Samo to nepoznavanje pravi sve veći strah, teže se čovek i obučava da pliva, što je mlađi to je mnogo lakše i bitno je da ta obuka plivanja bude kvalitetna, da se ne nauče neki pogrešni pokreti", kaže Jović.

Kao veliki problem navodi to što mnoge sredine u Srbiji nemaju bazene gde bi se vršila obuka plivanja.

"Nažalost, mi u Srbiji još uvek nemamo neki strateški plan da obučimo stanovništvo da zna da pliva. Sve se svodi, da kažem, na lokalnu samoupravu kako se ko snađe kako ko ima uslove. Problem je i infrastruktura u Srbiji, dosta sredina nema bazen gde bi mogla da se vrši obuka plivanja i to je generalno veliki problem i nekako naše stanovništvo nije usmereno ka plivanju i sve to dovodi do utapanja kakva smo imali tokom vikenda", ističe Jović.

Kao pozitivne primere navodi Pančevo i Sombor, gde, kako kaže, deca drugog razreda osnovnih škola prolaze kroz sistem obuke plivanja. "I to umnogome pomaže, pogotovo u gradovima koji su orijentisani prema nekim rekama, da bude manje utopljenika", zaključio je Jović.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.