Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kompanija Jura u Nišu gasi proizvodnju auto-instalacija zbog velikog poslovnog gubitka, neizvesna sudbina radnika - | K-013 Portal

Kompanija Jura u Nišu gasi proizvodnju auto-instalacija zbog velikog poslovnog gubitka, neizvesna sudbina radnika

kompanija jura, jura auto instalacija

Kompanija Jura Šinvon u Nišu najavila je zatvaranje proizvodnje auto-instalacija i svih službi tog sektora zbog velikog poslovnog gubitka.

U saopštenju na fabričkoj oglasnoj tabli ne navodi se broj radnika koji će ostati bez posla.

Kako agencija Beta saznaje od zaposlenih, priliku da i dalje rade dobiće 264 stalno zaposlenih, dok će skoro 400 radnika koji imaju ugovore na određeno vreme ostati bez posla.

"Radnicima koji imaju ugovor za stalno dat je rok do 11. septembra da se izjasne da li hoće da pređu da rade u drugom pogonu Jure. Oni koji pristanu, potpisaće aneks ugovora i nastaviće da rade na određeno vreme od šest meseci, a oni koji odbiju, ostaju bez posla", izjavila je radnica koja je želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, radnici su obavešteni da će u slučaju da odbiju prelazak u Jurin pogon ostati bez otpremnina i nadoknade sa biroa, jer poslodavac na to ima pravo po važećem Zakonu o radu.

"U obaveštenju na oglasnoj tabli je rečeno da se pogon zatvara do 30. septembra, što je sve nas zateklo. Radnici koji imaju ugovore na određeno vreme su zaista zabrinuti, pitaju se da li će uspeti da brzo pronađu drugi posao jer imaju porodice, mnogi i kredite", kazala je radnica Jure.



Rukovodstvo južnokorejske kompanije nije odgovorilo na mejl agencije Beta o daljoj sudbini te fabrike i otpuštanju radnika.

U kompaniji Jura Šinvon u januaru ove godine 233 radnika nije dobilo produžetak ugovora o radu, tako da će sada zapošljavati manje od 100 radnika u sektoru za proizvodnju brisača.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je danas da nije dobila zvaničnu informaciju Jure o otpuštanju radnika. Sotirovski je kazala da radnici ne treba da brinu i istakla da je gradska vlast pokazala odgovornost i vrlo brzo uspela da u drugim kompanijama zaposli radnike koji su ostali bez posla u Benetonu.

"Kompanija Leoni je od grada u jednom trenutku zatražila 750 radnika. S obzirom na to da imaju sličnu proizvodnju kao Jura, mislim da ne treba da radnici brinu, da će grad i te kako biti posrednik ka drugim kompanijama i da ti ljudi neće ostati bez posla", rekla je Sotirovski.

Pogon Jure Šinvon počeo je da radi krajem 2011. godine i na otvaranju je rečeno da je kompanija uložila u tu investiciju osam miliona evra, dok je država izdvojila tri miliona evra podsticajnih sredstava za zapošljavanje 300 radnika, odnosno 10.000 evra po radniku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.