Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kon: Tražio sam da se ispita slučaj sa podacima BIRN-a - | K-013 Portal

Kon: Tražio sam da se ispita slučaj sa podacima BIRN-a

Predrag Kon, Kon, BIRN, podaci, kovid 19, covid 19

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je sinoć da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih u Srbiji znatno više od zvanično objavljenih.

"Tražio sam da se to ispita", rekao je Kon u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji Nova S i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen i da on nema uvid u tu bazu.

Kako prenosi N1, Kon je povodom povećanja broja zaraženih korona virusom dan posle izbora rekao da je on dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega, naglasivši da o tome odlučuje vlast.

Kon je rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs.

Dodao je da je pratio podatke i da su oni "bili takvi da se u njih može verovati" i da je pitanje različitih baza "pitanje za informatičare".

"Na osnovu zvanicnih podataka nije bilo razloga za uznemirenje", rekao je on i naveo da se veoma često dešava da je neko umro, a da je tek naknadno utvrđeno da je bio pozitivan na kovid-19.

Kon je rekao da ne veruje da bi tražio odlaganje izbora, na osnovu podataka u koje je imao uvid.

"Treba raditi revizije tih podataka, to je nužno", kazao je Kon i dodao da ne veruje da je neko prikrivao podatke.

Rekao je i da neće dati ostavku, jer ne može "napustiti brod" u ovoj situaciji.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.