Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kontrola Zaštitnika građana povodom sumnji na zamenu beba - | K-013 Portal

Kontrola Zaštitnika građana povodom sumnji na zamenu beba

zamena beba, zastitnik gradjana, porodiliste gak narodni frond, gak narodni front

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK „Narodni front“, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Od GAK „Narodni front“ Zaštitnik građana traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije i dokumentaciju o ovom slučaju, sa posebnim osvrtom na brojeve bolničkog protokola majke i bebe koji su, kako je objavljeno u medijima, odmah nakon porođaja bili identični a potom različiti, što je izazvalo sumnju u zamenu beba, kao i na brojeve upisane na prijavi rođenja.

GAK „Narodni front“ treba da dostavi Zaštitniku građana i izveštaj pedijatra te zdravstvene ustanove u kojem se, prema informacijama iz medija, navodi da je DNK analiza pokazala da su članovi porodice koja sumnja na zamenu beba roditelji deteta ali u kojem u nastavku izveštaja piše drugo ime oca, kao i drugo vreme rođenja deteta.

Zaštitniku građana u istom roku Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu treba da dostavi sve informacije i dokumentaciju o DNK analizi koju je ova porodica uradila u toj ustanovi.

Od Ministarstva zdravlja Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad radom postupajućih zdravstvenih ustanova kako bi utvrdili da li je u njihovom radu došlo do propusta koji su izazvali sumnju kod roditelja da je došlo do zamene deteta u porodilištu GAK „Narodni front“.

Zaštitnik građana od MUP-a traži da ga u istom roku izvesti o dosadašnjem postupanju u ovom slučaju, s obzirom na medijske napise da je otac deteta slučaj prijavio MUP Republike Srbije.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.