Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kreće provera porekla imovine, ko će se naći u registru rizika? - | K-013 Portal

Kreće provera porekla imovine, ko će se naći u registru rizika?

zakon o poreklu imovine, poreska uprava

Od 12. marta ove godine u primeni je decenijama najavljivani Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.

Na udaru su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu koja je za 150.000 evra veća od njihovih prihoda u isto vreme.

"Registar rizika služi da se dođe do poreznika koji su uvećali vrednost imovine, a da Poreska uprava ne zna za to", kaže Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave i predsednik Radne grupe za sprovođenje Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.

"U ovom trenutku mi već možemo napraviti rang listu najbogatijih građana u smislu posedovanja nepokrenosti, imaoca akcija, imamo podatke o bankarskim računima... To je obilje podataka pomoću kojih možemo sagledati poresku kartu", rekao je Đinović večeras gostujući na RTS.

Tako se kao "sporni", recimo, mogu pokazati preduzetnici koji uvećavaju imovinu kao fizička lica, a beleže gubitak poslovanja.

"Engleska je razvijena zemlja, imaju sličan zakon i oni su imali na primer tri kontrole. Ne dajem ovaj primer da bih opravdao neki budući nerad Poreske uprave, već da bismo znali šta je razumno", dodao je.

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić poručio je da je decenijama bila prisutna atmosfera u kojoj su za sposobne i pametne ljude smatrali one koji prevare državu, ne plate porez.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparetntnost Srbija istakao je da je više puta pitao sa kojim procenama se ušlo u izradu ovog teksta.

"Niko nije imao odgovor na to koliko ljudi podleže kontroli, koliko njih ima više od 150.000 evra, koliko će biti potrebno kadrova i vremena da se izvrše sve relevatne provere", napomenuo je.

(B92)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.