Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Krenule ponude za ekskurzije, beogradski gimnazijalci ekskurziju u Novi Sad plaćaju 16.500 dinara - | K-013 Portal

Krenule ponude za ekskurzije, beogradski gimnazijalci ekskurziju u Novi Sad plaćaju 16.500 dinara

ekskurzija, ekskurzija u novi sad

Neki učenici, razredne starešine i direktori škola su odustali od maturskog bala iščekujući odobrenje nadležnih koje je došlo pre dva dana.

Mnogi rukovodioci škola kažu da im je žao što će generacija završnog razreda koja je izašla iz klupa ostati uskraćena za uspomene s maturske večeri, jer je neće ni biti, ali im ne pada na pamet da se sada, nakon što su maturante već ispratili, hvataju u koštac sa svim peripetijama kao i odgovornošću koju nosi organizacija takve svečanosti, piše Politika.

Ali ima i onih koji su verovali da će epidemijske stege popustiti "u dogledno vreme" i koji su već imali dogovore sa ugostiteljima u slučaju da Krizni štab odobri organizovanje maturskih svečanosti.

"Stav naših maturanata je da se ponašaju shodno preporukama Kriznog štaba. Očekujući da će u nekom trenutku dozvoliti maturske večeri, kao i da će organizacija biti uslovljena površnom prostora po osobi, zbog distance, tražili su prostor najveće površine koja se može učiniti otvorenom, koja je natkrivena ili povezana s terasom, da tu može da se okupi generacija od 245 učenika četvrtog razreda", kaže Marija Miletić direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije.

Kako je dodala, oni su takav prostor pronašli i, bez ikakvog potpisivanja ugovora i plaćanja unapred, dogovorili da se matursko veče održi 8. jula.



Da će na maturske večeri ići đaci škola koje su već ostvarile neki kontakt s menadžerima hotela ili organizatorima proslava i bukirali termine pre zvaničnog odobrenja nadležnih, potvrđuje i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

"Negde se to zna, a negde se te informacije pomalo drže u tajnosti, ali naposletku, biće tih svečanosti ili ih je već bilo", ističe sagovornik Politike. Zaključuje da je prednost data restoranima u odnosu na škole, jer učenici ne mogu da budu na nastavi zajedno, a mogu u ugostiteljskom objektu.

Slično kao i sa zakazivanjem i održavanjem maturskih večeri, i nastava u prirodi koja je tek sada zvanično odobrena, već je počela da se održava i pre dozvole Ministarstva prosvete.

Dok je ministar prosvete Branko Ružić rekao da će se ekskurzije u najvećem broju dešavati od jeseni, izvesno je da su deca nižih razreda već krenula na rekreativnu nastavu u prirodi, pišu Novosti.

Direktori koji su se odlučili da organizuju putovanja i pre dozvole Ministarstva prosvete, rukovodili su se time da je reč o uzrastu koji nije u epidemiološkom smislu rizičan, da se epidemija primirila i da ovo pitanje nije rešeno na sistemski način.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, rekao je nedavno da je mahom reč o putovanjima ugovorenim još prošle školske godine.

"Turističke agencije u ovom slučaju nisu odgovorne, njima niko nije zabranio rad i one se prema školama ponašaju kao prema svakom drugom klijentu. Direktor je taj koji u ime škole potpisuje ugovor sa agencijom. Neki hrabriji direktori su samoinicijativno odlučili da dozvole putovanja, a drugi se plaše, jer bi u suprotnom mogli da budu smenjeni. Moramo da imamo sistem, pravila koja će svi poštovati i da se to kontroliše. Ovako nema nikakve kontrole", istakao je Seničić.

Istovremeno, srednje stručne škole i gimnazije uveliko se pripremaju za putovanja u narednoj školskoj godini, pa su roditeljima počele da pristižu uplatnice za rate kojima će biti plaćena putovanja od septembra.

I kao i uvek, deca se raduju, a roditelji kada vide cenu - hvataju se za glavu. Tako je đacima u jednoj beogradskoj gimnaziji stigla ponuda za trodnevnu ekskurziju (dve noći) u Novom Sadu, koja je planirana za septembar - cena 16.450 dinara, plaćanje na četiri rate.

"Prva rata od 4.250 dinara je u junu. Deca za taj novac imaju pun pansion, dva noćenja, dva odlaska u diskoteku, obilazak Petrovaradina, Sremskih Karlovaca, Kovačice, Zrenjanina, Palića", kaže za Novosti otac jedne učenice ove gimnazije.

(Politika, Novosti)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.