Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kriza, ali ne za sve: Ministrima povećane i plate i naknade za članstvo u odborima - | K-013 Portal

Kriza, ali ne za sve: Ministrima povećane i plate i naknade za članstvo u odborima

plate ministara, ministarske plate u vladi srbije, vlada srbije

Uprkos ekonomskoj krizi koja je zbog pandemije korona virusa pogodila ceo svet pa tako i Srbiju, ministrima u Vladi Srbije ne samo da su povećane plate, već i naknade za članstvo u upravnim odborima i to za oko 40 odsto.

To je slučaj sa Fondom za razvoj u čijem upravnom odboru je gotovo polovina Vlade Srbije.



Kako je pokazala ranija analiza Nova.rs Vlada Srbije je sama sebi uvećala plate od 2020. godine u proseku za 10 do 30 odsto. Tu se ne računa ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kome je sa promenom ministarstva dobio veću zaradu za čak 140 odsto.

Plate ministara u Vladi kreću se od 100.000 dinara pa naviše. Uz to jedan broj njih dobija i dodatni novac na ime članstva u upravnim odborima.

Kako se može videti u zvanično objavljenim imovinskim kartama članova Vlade, jedan broj ministara uz zaradu dobija i naknadu za članstvo u Upravnom odboru Republičkog Fonda za razvoj, piše Nova.rs.

Na mesečnom nivou to je sada iznos od 58.000 do 60.000 dinara.

Taj novac dobijaju ministri Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Irena Vujović, Tatjana Matić, Darija Kisić, Branislav Nedimović i Siniša Mali.

Do 2020. naknada za članstvo u UO Fonda za razvoj iznosila je od 42.000 do 44.000 dinara, što znači da je u ovoj godini uvećana za oko 40 odsto.

Niko nkada nije zvanično izašao sa tačnim podatkom o broju upravnih odbora u Srbiji, a posebno ne o tome koliko oni koštaju državnu kasu. Neke ranije procene sindikalnih organizacija bile su da tih odbora ima bar 7.000 i da oni građane koštaju puno, odnosno da je reč o višemilionskim iznosima i to preračunatim u evre.

Apsolutni rekorder, kako je Nova.rs pisala, jeste ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Njemu je plata u odnosu na prethodnu uvećana za više od 140 odsto, sa 92.246 dinara koliko je primao kao ministar odbrane, na 225.841 koliko sada prima kao ministar policije.

Tako je Vulin, praktično, najviše plaćen član izvršne vlasti, jer recimo premijerka Ana Brnabić mesečno prima 128.320 dinara, koliko je bila plaćena i u prošlom mandatu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 157.262 dinara.

Priču u celosti pročitajte na sajtu portala Nova.rs.

(Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.