Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Krizni štab bio "alibi za odluke političara" - da li će i dalje postojati - | K-013 Portal

Krizni štab bio "alibi za odluke političara" - da li će i dalje postojati

krizni stab, srbija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će nova Vlada odlučiti da li će Krizni štab i dalje postojati.

Pojedini stručnjaci smatraju da je sve to politička odluka.

"Pitanje o Kriznom štabu je pitanje za buduću Vladu Srbije, a lično nemam nikakve sumnje da će Krizni štab, ukoliko i dalje bude postojao, u kakvom god sastavu bio, odgovorno i posvećeno obavljati svoj posao", naveo je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodaje i da bez obzira na to da li će u narednom periodu biti Kriznog štaba, da će njegovo ministarstvo nastaviti da radi na sprečavanju širenja korone.

Ujedinjeni protiv kovida poručuju da građanima više ne treba štab, već Komisija za zarazne bolesti sastavljena od velikog broja stručnjaka.

"Krizni štab je odigrao neku svoju ulogu, gledajući sa našeg aspekta i velikog broja stručnjaka različitih profila ujedinjenima protiv kovida, mi smo puno puta dokazali da podaci zvanični koje daje država, su apsolutno podaci koji nisu od upotrebne vrednosti zbog činjenice da su lažni. Da li će krizni štab da se formira ponovo ili ne, to je sad verovatno neka politička odluka, inače u praaktičnom životu, komisija je sasvim dovoljna", kaže za N1 Verica Ilić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kažu za N1 da se ministar Lončar svojim izjavama poigrava na račun Kriznog štaba. Navode i da je nedopustivo to što država nije formirala stručno telo za borbu protiv pandemije.

"Izjava ministra Lončara oko Kriznog štaba više liči na buvlju pijacu nego na ozbiljnu državu. Krizni štab je bio jedno telo koje je više bilo alibi i mogućnost sprovođenja političke sile nad strukom, medicinom, nego što je bilo telo koje je formirano da zaštiti stanovništvo od epidemije, odnosno pandemije kovida", kaže Rade Panić, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Krizni štab je više puta prolazio kroz ne tako prijatne situacije. U javnosti se nekoliko puta govorilo o tome da plasira neistinite informacije o broju zaraženih i preminulih. Deo stručne javnosti je upozoravao i na to da je štab formiran mimo zakona i da je nelegitiman. A najviše mu se zameralo to što glavnu reč u odlučivanju najčešće nije imao medicinski, već politički deo štaba, predvođen predsednicom Vlade Anom Brnabić, piše N1.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.