Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Krkobabić najavio podelu praznih kuća mladim bračnim parovima - | K-013 Portal

Krkobabić najavio podelu praznih kuća mladim bračnim parovima

milan krkobavic, podela kuca mladim bracnim parovima

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić predstavio je danas u Gornjem Milanovcu program podrške zadrugarstvu za koji je izdvojeno pola milijarde dinara i najavio podelu praznih kuća mladim bračnim parovima.

On je na sastanku u sali Okružnog načelstva rekao da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu sredstava od 500 miliona dinara iz nedavno usvojenog "Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapredjenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga u Srbiji".

Prema tom programu novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge i one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara, a za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara.

Programom je predvidjena i jedna novina, uvodjenje zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga sa pretežnom delatnošću iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Krkobabić je, govoreći o programu dodele praznih kuća koji će uskoro razmatrati Vlada Srbije, rekao da će "mladi koji žive u zajedničkim domaćinstvima, a žele da se osamostale moći da konkurišu za neku od tih kuća".

Stručni ljudi veterinari, agronomi, tehnolozi koji, prema njegovim rečima, žele da svoj posao obavljaju u seoskim sredinama, moći će da dodju do ovih kuća sa okućnicama.

Taj posao će, kako je rekao, biti realizovan u saradnji sa drugim ministarstvima, pa će se u tom zajedničkom poslu truditi da mladi dodju i do zaposlenja.

"Ne vredi da agronom ili veterinar sedi u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, kada imamo stvarne potrebe za tim strukama na terenu. Bez njihovih stručnih saveta na pravom mestu nema razvoja ni zadruga ni savremene poljoprivredne proizvodnje", ocenio je Krkobabić.

Radnoj poseti ministra Gornjem Milanovcu i selima te opštine prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da ta opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 62 sela i da je ove godine za subvencije izdvojeno 60 miliona dinara.

"Medju prvima smo uvideli značaj programa, namenjenog zadrugama i prethodnih godina konkurisali i dobili značajna sredstva", rekao je Kovačević.

Poljoprivrednu proizvodnju opštine Gornji Milanovac karakteriše usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, zastarela poljoprivredna mehanizacija, mala primena agrotehničkih mera i niska produktivnost u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Zadrugarstvo je, prema oceni stručnjaka tog projekta, na takvim terenima najpoželjniji model organizovanja i podsticaji dati iz programa "500 zadruga u 500 sela" koji za Moravički okrug ukupno iznose 70,7 miliona dinara za devet zadruga, to dokazuju.

Krkobabić je obišao zemljoradničku zadrugu "Šilopaj" u istoimenom selu te opštine koje ima 85 stanovnika, a od 2018. godine ima zadrugu sa sedam članova i četiri kooperanta.

Zadruga je, uz investiciju iz programa podrške zadrugama, vrednu 6,47 miliona dinara za nabavku sušare, linije za destilaciju i hladnjaču, za kratko vreme dobila brendiranu rakiju od kajsije i šljive koju plasira gradskim maloprodajama, a meštani medju kojima je i nekoliko novonastanjenih porodica se nadaju da će se ponovo otvoriti škola.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.