Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lekić: Emisije o Momiroviću, Dolovac ili Mihajlović bile bi 60 minuta tišine - | K-013 Portal

Lekić: Emisije o Momiroviću, Dolovac ili Mihajlović bile bi 60 minuta tišine

slavisa lekic, junaci doba zlog

Autor serijala "Junaci doba zlog" Slaviša Lekić rekao je posle prve sezone pomenutog serijala da im je i pored svih pritisaka sa kojima se susreću najteže palo to da li će javnost uspeti da zainteresuju za mračno doba za koje su mislili da je ostalo iza njih. „Najveći pritisak koji sam osećao jeste pritisak odgovornosti. Niko ne voli da se vraća u prošlost, posebno ako je tamo tmina. Ove ih emisije, pogotovo naredne, vraćaju na koordinate koje bi hteli da zaborave jer su, dobrim delom, nekom vrstom nečinjenja, doprineli tome što su živeli", rekao je Lekić i dodao da je jedino Svetlana Ražnatović tražila neemitovanje emisije jer su svi ostali iz SNS dobili instrukcije da ignorišu serijal kao da se ništa ne dešava.

Lekić za novine Nova ističe kako je došao na ideju da uradi ovakav projekat, prenosi „Nova.rs“.

„Ja već godinama nosim tu ideju u glavi, da zabeležimo ponešto od tog nepočinstva kojem smo bili izloženi prethodnih 30 godina, sa posebnim akcentom na poslednju deceniju ili da nekako osvetlim ovaj naš konstantni put unazad, jer ovde lustracije niti je bilo. Dugo mi se ceo projekat činio pomalo utopističkim, jer koga bi to interesovalo bavljenje čemerom. Onda su mi Sanja Lončar i Jovana Polić, sa kojima skoro dve desenije delim ideje i profesionalno interesovanje, čitajući radne verzije rukopisa pomogle da, onima koje to interesuje, omogućimo kristalno jasan pogled u retrovizor. Ideja je – ne zaboraviti“, rekao je Lekić.

Otkriva koja mu je emisija do sada bila najteža za rad i zašto.

„Meni, lično, Milorad Vučelić, čovek impresivne patriotsko profiterske biografije. Nikad svoj, tačnije – večito tuđ, ali u korist sopstvenog džepa, večiti istomišljenik svake političke elite na vlasti koji se nepogrešivo i toplo preporučivao nastupajućoj. Bilo je jako teško takav poltronski životopis smestiti u 60 minuta“, priča Lekić.

Kaže da je bilo „nikad teže“ pronaći sagovornike za emisiju i dodaje čije ga je odbijanje iznenadilo.

„Borisa Tadića. Ne znam za razlog i ne želim da nagađam. Ono što znam jeste da on nije od onih koji beže od sudara sa kamerom i istinom, čovek je koji nema tu vrstu straha od suočavanja sa najtežim pitanjima, makar mu ne bila po volji. Uvek nam je bio dragocen sagovornik, verujem da je to ovo kratko zatišje“, rekao je Lekić.

Pozitivno je iznenađen gledanošću emisija – nečega što je prilično mučno i deprimirajuće.

„Nemamo precizne podatke koliko je ljudi gledalo epizode u premijernom ili repriznom prikazivanju, ali sve emisije, izuzev one o Vučeliću, što je za mene iznenađenje, beleže preglede od više od dvesta hiljada. Prednjače emisije o Miloradu Dodiku, koja je bila hit u Bosni i Goranu Vesiću“, priča Slaviša Lekić.

Pripreme za drzgu sezonu uveliko su u toku, a kako kaže Lekić, konkurencija za novih osam „likova“ je ogromna, žešća nego u prvoj sezoni.

„Lično mi je najviše žao što nismo u protekla dva meseca nekako ugurali Dragana Markovića Palmu, ali siguran sam da ćemo ga gledati već na jesen. Imam problem sa (saradnicama) Sanjom i Jovanom, zbog Tome Momirovića, Zagorke Dolovac ili Zorane Mihajlović recimo: ideja mi je da pustimo samo najavu, a da posle špice ide zamrznuta njihova fotografija i šezdeset minuta tišine. Bez muzike. A da naslov svake emisije bude: “Poltičar je prisutan”, po performansu Marine Abramović. Mislim da bi ta tišina bila rečitija od svega što bih o njima mogao da napišem“, rekao je Lekić.

Kaže da je dobijao pretnje i daje nemoguće proći bez toga kao i da su one uredno prijavljene Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

(Novine Nova, Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.