Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Leto počinje u četvrtak u 22.50 - obdanica najduža a noć najkraća - | K-013 Portal

Leto počinje u četvrtak u 22.50 - obdanica najduža a noć najkraća

leto, početak , solsticiji, suncostaj, pocetak leta

Leto 2024. godine počinje u četvrtak, 20. juna u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda. U isto vreme, u ovom 172 danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, kaže se u saopštenju.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Pančevu izlazi u 04:51, a zalazi u 20:27, znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega 8 časova i 24 minuta.

Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu tokom godine, a zalazi na severozapadu.

Podnevna visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti - u Beogradu će biti oko 68 stepeni, u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalaziće se u zenitu, a na severnom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena.

Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja.

Naime izgleda da se visina Sunca u podne, ne menja nekoliko dana pre i posle početka leta, tj. kao da Sunce "stoji", navodi se u saopštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković".Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.