Licitacija državnog zemljišta: Podobni potiskuju ratare, zemlja već uzorana iako još nije zakupljena -
licitacija drzavnog zemljista

Licitacija državnog zemljišta: Podobni potiskuju ratare, zemlja već uzorana iako još nije zakupljena

U prelasku na elektronski vid licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, koje sprovodi Uprava za poljoprivredno zemljšte, novina je davanje u zakup državne zemlje na 15 godina, u nekim katastarskim opštinama i na 30 godina što je mera koja kod poljoprivrednika ne nailazi na odobravanje.

Kako piše "Danas", u Kikindi je tako ponuđeno 5.439 hektara, od čega 2.200 hektara namenjenih firmi "Tenis" samo na godinu dana, dok je ostalo licitirano na 15 godina.U katastarskoj opštini Bački Monoštor 25,8 hektara ponuđeno je na 30 godina, dok je u Somboru licictirano 3.982 hektara, od čega na 15 godina 2.015 hektara. Gazdinstvo Jančić iz Kljajićeva uspelo je da zakupi njive elektronskim putem.

– Procedura je jednostavna. Ipak, za razliku od licitiranja koja su pre uživo održavana, u ovom slučaju nema takmičenja, već je cena koju si ponudio za zemlju fiksna i pravi se rang lista. Poslednjih šest godina učestvujemo na licitacijama, obrađujemo nešto državne zemlje a nešto imamo u svom vlasništvu. Bavimo se ratarskom proizvodnjom, proizvodimo kukuruz, žito i repu – objašnjava Gordana Jančić za "Danas".

Sa mnogo manje optimizma dočekana je informacija o onlajn licitacijama u Zrenjaninu, gde se već godinama ratari žale na diskriminaciju i sa neizvesnošću prate šta će biti 2. aprila na dan zakazane licitacije.

– Nije bilo ni objašnjenja ni informacija na vreme, tako da ne znam ko će učestvovati sem podobnih, koji su i prethodnih godina uzimali zemlju potiskujući ratare. U Botošu je predviđeno 186 hektara državnog zemljišta za licitaciju, uglavnom dobrog kvaliteta. Situacija je ista kao i prošle godine, ta zemlja je već uzorana iako nije zakupljena – objašnjava predsednik Mesne zajednice Botoš Dalibor Paskulov, koji smatra da je takav ambijent stvorila država.

Da Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu nije uveo red već stvorio nove probleme ratarima, saglasni su i u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

– Već dugo ukazujemo na pogubne mere u poljoprivredi, na licitacije koje kasne i dovode do degradacije poljoprivrednog zemljišta jer se ono koristi mimo setvenih rokova. Sada je slika ogoljena, sa jedne strane velike količine zemljišta daju se stočarima a sa druge strane preostalo zemljište zakupljuju finansijske grupe, tako da su ratari dovedeni u situaciju da odustaju od svog posla ili da dolaze do zemljišta tako što uzimaju u podzakup državno zemljište od stočara, što je nezakonito. U svim opštinama je slična situacija. Ovakvim merama već je naneta šteta poljoprivredi, sada gledamo samo posledice – objašnjava Dragan Kleut, koordinator Saveta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

U Zrenjaninu će se na licitaciji naći 9.010 hektara državne zemlje, od čega se 8.266 hekata daje u zakup na 15 godina, dok je 744 hektara predviđeno na godinu dana zakupa. Zemljište namenjeno nemačkoj kompaniji "Tenis" je u sudskom sporu sa banatskim ratarima i daje se u zakup samo na godinu dana.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti