Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mali Boško stigao u Budimpeštu na lečenje - | K-013 Portal

Mali Boško stigao u Budimpeštu na lečenje

bosko gugleta

Osmomesečni Boško Gugleta, koji boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, stigao je u Budimpeštu gde će primiti lek "zolgensma". Za Boška su pre tri nedelje prikupljena sredstva i danas je primljen u Mađarsku dečju bolnicu gde će se lečiti najskupljim lekom na svetu.

Mali Boško je jutros sanitetskim vozilom stigao do bolnice Betešda. Za tretman obolelog dečaka su sredstva prikupljena u kratkom roku, a mnogo je pomoglo i što su roditelji Gavrila novac naknadno dobijen od države takođe prebacili na Boškov račun, prenosi RTS.

"Posle primanja genske terapije, ostaje najmanje tri meseca u Budimpešti, a ako bude potrebe i više od toga. Terapija se prima jednokratno, izgleda kao najobičnija boca infuzije i traje sat i po vremena, ali posle toga dolazi do raznih komplikacija u metabolizmu, i zato je on obavezan da svaki dan posećuje lekara, vadi krv, i radi fizikalne i okupacione terapije", kaže Janko Gugleta, Boškov otac.

"I dalje ne mogu da verujem da smo došli, ja sam jako srećna, jer smo ovome težili, za ovo smo se borili, ovome smo se nadali, i iskreno verujem da će Boško ovde imati najbolju moguću negu i da će se oporaviti", ističe Boškova majka, Nađa Gugleta.

Nađa, majka osmomesečnog dečaka istakla je da se nije postavljalo pitanje da li žele da dete dobije tretman u ovoj instituciji u Budimpešti.

"Mi se nismo dvoumili kada smo dobili informaciju kakva je nega u Los Anđelesu i kakva je u Budimpešti,. Izabrali smo ovu bolnicu, jer smo videli kod Olivera kako je bio veliki napredak nakon primanja terapije, kod Gavrila isto. I kuća nam je blizu i to nam je bilo važno, a nega koju ova bolnica daje, bila nam je najvažnija", navodi Boškova majka.

"Boško trenutno diše preko cevi i tube, te je nakon kontrole njegovog stanja prvi zadatak da se postepeno pređe na jednostavnije oblike disanja", objasnila je doktorka Borbala Mikoš, direktorka dečje bolnice Betešda, vodeći lekar tima "zolgensma".

"Nadamo se na osnovu njegove mladosti, kao i na osnovu rezultata kod Olivera da ćemo to uspeti da rešimo, ali, naravno, nema garancije. Zato sam rekla da ćemo samo jako oprezno, malim koracima menjati oblike i parametre disanja, smanjivati ih, kako ne bi došlo do nedostatka kiseonika, te postepeno opterećivati organizam", naglasila je doktorka Mikoš.

Dodala je da, ako ovo uspe, dečaku će biti potrebno još nekoliko specijalističkih laboratorijskih pregleda, i da ako i oni daju dobre rezultate, Boško bi trebalo da dobije gensku terapiju.

Boško Gugleta bori se sa spinalnom mišićnom atrofijom najtežeg tipa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.