Mali: Danas smo prvi u regionu po visini prosečne plate
sinisa mali

Mali: Danas smo prvi u regionu po visini prosečne plate
montekristo 0507


Prosečna plata u Srbiji do kraja godine će iznositi 618 evra, a u junu je iznosila 65.070 dinara, rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na kritike prof. Danice Popović koja je izjavila da građani danas zarađuju po 20 - 30 hiljada dinara.

"Danas smo prvi u regionu po visini prosečne plate, dok smo do pre nekoliko godina bili na četvrtom mestu, svi su bili ispred nas. Povećavamo i minimalnu cenu rada, koja će od 1. januara iznositi 35.012 dinara. Do većih plata smo došli upravo zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta i to tako što smo apsolutni lideri u regionu po visini stranih direktnih investicija, zatim imamo ogromna ulaganja u javne investicije i upravo u IT sektor, koji profesorka pominje", naveo je ministar.

Kaže i da je u poslednje četiri godine dupliran broj zaposlenih u IT sektoru, da će izvoz IKT usluga ove godine preći 1,5 milijardi evra, što je duplo više nego 2016. godine.

Ulaganje u inovacionu infrastrukturu u prethodnih nekoliko godina iznosi 100 miliona evra, a raste nam i udeo u BDP-u pa tako u 2020. godini iznosi 5,4 odsto, rekao je ministar finansija.

On je dodao da je ponosan upravo na to što se Srbija jeste otvorila i što stranci dolaze, iako je, napominje, u gostovanju prof. Popović zamereno kako se to ne dešava.

"U prvih sedam meseci ove godine imamo dve milijarde i 72 miliona evra stranih direktnih investicija i apsolutni smo šampioni u regionu. Udeo investicija u BDP je dostigao 25,1 odsto, a u poslednjih sedam godina otvoreno je 250 fabrika širom Srbije. Naša zemlja se jeste promenila i pokrenula, i na to smo ponosni, uprkos kritikama kojima smo svakodnevno izloženi. Naši građani znaju da li bolje žive danas ili su bolje živeli u prošlosti. Oni najbolje znaju i oni daju krajnji sud", zaključio je ministar.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble