Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mame su zakon: Fokus brige o natalitetu - prvo ili drugo dete - | K-013 Portal

Mame su zakon: Fokus brige o natalitetu - prvo ili drugo dete

mame su zakon

Fokus brige o natalitetu mora se staviti na porodice koje očekuju prvo ili drugo dete jer prosečna porodica u Srbiji ima tek 1,6 dece, poručilo je danas Udruženje "Mame su zakon".

Mere državne politike koje svu pažnju usmeravaju na porodice sa troje i četvoro dece, pa i tu uz diskriminaciju svih porodica sa više od četvoro dece, kao što vidimo nakon tri godine primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne daju željene rezultate, to jest ne dovode do povećanja nataliteta.

Nažalost je upravo država ta koja je, pišući ovakav Zakon i predlažući mere koje ne daju rezultate, pošla od teze da su finansije porodicima u Srbiji jedino važne, zanemarujući druge aspekte koji utiču na donošenje odluke o novom životu.

"Državo, zabeleži ovo negde - do tebe je. Može i mora to mnogo bolje", poručuje u saopštenju Udruženje "Mame su zakon".

Oni tvrde da se ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović nikako ili retko kad oglašava povodom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Udruženje navodi da ako pratite njegov zvanični nalog na Tviteru videćete da su ovom ministru zanimljivije teme koje imaju veze sa regionalnom ili globalnom politikom, ali i sa serijom koja je snimana po romanu koji je napisao, o porodicama tek tu i tamo, šturo, nejasno i često populistički, a mesecima ni toliko.

Od momenta kada je žene koje su zbog greške službenika dobile umanjene naknade tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta nazvao kolateralnom štetom nije se oglašavao...sve do danas kada je na svom Tviter nalogu uporedio žene iz najrazvijenijih država Evrope sa ženama koje žive u Srbiji i doveo u pitanje odluku o rađanju, ističe Udruženje "Mame su zakon".

Tačno je da finansije ne igraju presudnu ulogu kada se donose odluke o proširenju porodice, ali je isto tako tačno da u Srbiji, koja u poređenju sa pojedinim državama koje je ministar naveo ima i nekoliko puta niži životni standard, ipak predstavljaju tas na vagi kada su ovako velike životne odluke u pitanju, navodi Udruženje.

Pored finansija važnu ulogu igraju osećanje sigurnosti i bezbrižnosti - da znate da će vaše dete imati garantovano mesto u vrtiću kada se vratite na posao, da će poslodavac moći da vam omogući fleksibilno radno vreme ako je to potrebno, da nećete dobiti otkaz, da ćete uopšte moći da nađete posao, da nećete morati svaku zdravstvenu uslugu da tražite isključivo u privatnoj praksi uz dodatne troškove... Mnogo toga pravi razliku sa državama sa kojima želite da nas poredite, pa na kraju i finansije, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.