Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Matić: Cena hleba će se zadržati na 46 dinara do sledeće žetve - | K-013 Portal

Matić: Cena hleba će se zadržati na 46 dinara do sledeće žetve

cena hleba, tatjana matic

Cena hleba Sava od 46 dinara će se bez poskupljenja održavati do sledeće žetve, poručila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je istakla da je cena pšenice dostigla rekordnu vrednost od kada se prati statistika na globalnom nivou.

Ona je, gostujući na Televiziji "K1", istakla da bez obzira na deficit ove žitarice na svetskom nivou, Srbija ima dovoljno rezervi i da građani nemaju razloga za brigu.

"Pšenica je na svetskoj berzi sirovina doživela neverovatan skok, a te povišice osećaju i domaći proizvođači, ali naši građani mogu biti spokojni, jer je Vlada donela jednu meru koja će obezbediti snabdevanje hleba tipa 500 u narednih šest meseci, ima dovoljno rezervi i pšenice i brašna do sledeće setve", objasnila je Matić.

Podsetila je da je 2011. i 2012. godine, takođe, od strane Vlade doneta Uredba o maksimalnoj ceni hleba tipa 500, kada je on tada koštao 48,8 dinara i da je ta uredba bila na snazi do 2019.



Uredba je pre dve godine prestala da važi, objašnjava Matić, jer su prinosi pšenice bili dobri, sve do sada. Osvrnula se i na globalnu situaciju sa krizom energenata i istakla da je Srbija i u tom domenu snabdevena rezervama i bezbedna, te da može da zaštiti svoje tržište od većih "udara cena".

Dodala je da se i u situaciji sa pandemijom Srbija pokazala kao stabilna država zahvaljujući domaćim resursima i proizvodnji.

"Kada imate domaću proizvodnju osnovnih životnih namirnica, to je ključno za stabilnost države i tržišta. Ministarstvo poljoprivrede sa proizvođačima sirovina za osnovne životne namirnice obezbeđuje da postoji stabilnost snabdevanja", rekla je Matić i istakla da je svoj doprinos u stabilnosti države u ovom domenu doprinela i Direkcija za robne rezerve.

Ministarka je poručila da će resorna ministarstva sprečiti svaku zloupotrebu po pitanju rasta cena, kao i svaki oblik kalkulacija od strane velikih trgovinskih lanaca, kako bi zaštitila građane. Ona je objasnila da je neminovno da neki proizvodi poskupe, jer se to dešava na svetskom nivou, ali da većeg poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Srbiji neće biti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.