Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mesni i mlečni proizvodi pod lupom inspekcije zbog vrućine – na šta potrošači treba da obrate pažnju - | K-013 Portal

Mesni i mlečni proizvodi pod lupom inspekcije zbog vrućine – na šta potrošači treba da obrate pažnju

kontrola mlecnih proizvoda

Veterinarska inspekcija pojačala je kontrole u letnjem periodu. Pod lupom je hrana životinjskog porekla na zvaničnim prodajnim mestima, ali i na alternativnim, poput tezgi i buvljaka. U inspekciji kažu da je cilj pojačanog nadzora da se spreči trovanje hranom.

Svaki stepen Celzijusa više povećava rizik da se hrana pokvari. U veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi.

Ako je meso u pitanju, prvo se pogleda boja, promena boje, miris, datum proizvodnje, rok trajanja, kažu kupci.

Veliki trgovinski lanci imaju jasne procedure kako bi sačuvali kvalitet i bezbednost proizvoda.

"Kontroliše se hladan lanac – od dobavljača preko prijema u distributivni centar, samo skladištenje u distributivnom centru. Monitoring se vrši 24 sata 365 dana u godini. Ono što je važno – da svaka grupa proizvoda ima određen temperaturni režim skladištenja", navodi Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Dodaje da se takođe obavlja kontrola prilikom otpreme proizvoda do prodavnica, prilikom prijema u samu prodavnicu, kao i kada se nađe u prodavnicama.

Predsednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević objašnjava na šta kupci treba da obrate pažnju.

"Potrošači prilikom kupovine treba da obrate pažnju na uslove čuvanja, na datum proizvodnje robe, na izgled pakovanja, jer moguće je da dođe do oštećenja u samom transportu. Da ne kupuju prekomerne količine već one koje su im potrebne za jednodnevnu upotrebu. Posebno kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, meso i mesni proizvodi", rekao je za RTS Bogosavljević.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.