Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Meštani više čačanskih i kraljevačkih sela najavili novi protest zbog oduzimanja zemlje - | K-013 Portal

Meštani više čačanskih i kraljevačkih sela najavili novi protest zbog oduzimanja zemlje

protest, aerodrom morava, oduzimanje zemlje

Meštani više čačanskih i kraljevačkih sela najavili su danas novi protest zbog oduzimanja zemlje za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate, za proširenje aerodroma „Morava“ u Ladjevcima i protiv iskopavanja litijuma na njihovim njivama.

Protest, pod nazivom „Ne damo zemlju – ne damo Srbiju – ne damo djedovinu“ zakazan je u nedelju, u 14.00 u selu Mrčajevci kod Čačka.

Meštani više od 10 sela od Preljine kod Čačka do Adrana kod Kraljeva protestuju zbog toga što im država oduzima plodno poljoprivredno zemljište na trasi takozvanog Moravskog koridora, koji prolazi kroz njihova sela, za pozajmišta i deponije.

Oni sumnjaju da se eksproprijacija zemlje ne vrši za potrebe deponija i pozajmišta u toku radova na izgradnji trase auto-puta, već za eksploataciju šodera i peska kojim se nasipa ta trasa auto-puta.

Meštani kraljevačkih sela protestuju zato što im se oduzimaju zemlja, kuće i kompletna domaćinstva za proširenje aerodroma „Morava“ za koji tvrde da „godinama nikako da proradi kako treba“.

U pozivu za protest meštani navode da se „širom Srbije oduzima zemlja, raseljavaju čitava sela, prekopava zemlja zarad ekonomskog interesa stranih investitora koji imaju zaštitu najviših državnih organa – predsednika, Vlade i ministarstava“.

Protest meštana čačanskih i kraljevačkih sela koji je najavljen u nedelju podržalo je više ekoloških uruženja, Skupština slobodne Srbije, Protestni odbor advokata iz Beograda, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Udruženje starosedelaca Kraljeva, Pokret Dveri i više javnih ličnosti.

Ti meštani su do sada nekoliko puta protestovali zahevajući od lokalne samourpave Čačka da se poništi eksproprijacija njihove zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje trase auto-puta.

Oni su od Vlade Srbije tražiili hitnu isplatu za eksproprisanu zemlju za trasu auto-puta onima koji nisu bili zadovoljni ponudjenom cenom, zbog čega su podneli tužbe protiv države, a sudske presude nisu donete ni posle tri godine.

Medju zahtevima je i nadoknada šteta za useve koje nisu uspeli da skinu sa svojih parcela pre početka radova na izgradnji auto-puta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.