Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlović: Ubuduće lakše do solarnih panela, većem broju građana olakšice za struju - | K-013 Portal

Mihajlović: Ubuduće lakše do solarnih panela, većem broju građana olakšice za struju

postavljanje solarnih panela, solarni paneli

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da će novi zakon omogućiti da bude više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, a da će procedura za njihovu ugradnju biti kraća i jednostavnija.

Ona je navela da je ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću, prenelo je ministarstvo.



"Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da će Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju, i da imaju niže račune.

Ko dobija status ugroženog kupca?

Prema njenim rečima, mnogo veći broj građana nego do sada će biti obuhvaćen olakšicama za potrošenu energiju, između ostalog i zato što će svi koji primaju socijalnu pomoć ili dečje dodatke odmah dobijati status energetski ugroženog kupca.

Mihajlović je rekla da je procena da će, kada je u pitanju električna energija, biti obuhvaćeno oko 200.000 energetski ugroženih kupaca, umesto sadašnjih oko 70.000, dok će olakšice za gas ubuduće koristiti nekoliko hiljada građana, umesto sadašnjih 70.

"Pored toga, uveli smo i energetski ugroženog kupca toplotne energije, a očekujemo da po tom osnovu bude obuhvaćeno i do 40.000 građana", kazala je Mihajlović.

(Beta, FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.