Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlovićeva: Jednostavna procedura za solarne panele, cilj smanjenje potrošnje energije - | K-013 Portal

Mihajlovićeva: Jednostavna procedura za solarne panele, cilj smanjenje potrošnje energije

zorana mihajlovic, subvencije za solarne panele, ugradnja solarnih panela

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Malom Zvorniku, posle obilaska rekonstruisane HE „Zvornik“ i nove toplane u ovom gradu, da je cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se ujedno čuva zdravlje životne sredine.

„Raspisali smo javni poziv 3. septembra za dodelu subvencija za solarne panele. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Očekujem da početkom oktobra potpišemo ugovore sa lokalnim samoupravama, a koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele i ka građanima. Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i isplati se za oko šest godina, a rok trajanja panela je 25 godina, što znači da govorimo o uštedama od oko tri hiljade dinara na mesečnom nivou na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati. Pritom će građani plaćati samo fiksni deo“, rekla je ona. 

Ona je naglasila da je Ministarstvo novim zakonom i pratećim podzakonskim aktima pojednostavilo proceduru za ugradnju solarnih panela.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS