Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlovićeva sa direktorom KfW banke: Vrednost zajedničkih projekata u energetici 1,5 milijardi evra - | K-013 Portal

Mihajlovićeva sa direktorom KfW banke: Vrednost zajedničkih projekata u energetici 1,5 milijardi evra

zorana mihajlovic, direktor kfw banke

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Klausom Milerom, regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu, i Rudigerom Hartmanom, direktorom KfW-a u Srbiji, i sa njima razgovarala o nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlovićeva je istakla da Ministarstvo realizuje mnogo projekata u energetici sa KfW-om i zahvalila na dobroj saradnji i podršci u cilju efikasnijeg sprovođenja zelene agende.

„Kao što znate, izmenili smo zakone u energetskom i rudarskom sektoru, pripremamo novu strategiju razvoja energetike do 2030. godine sa vizijom do 2050, a radimo i na izradi integrisanog plana za klimu i energetiku. Pripremili smo se da budemo mnogo efikasniji u sprovođenju zelene agende. Hoćemo da budemo lideru u regionu kada je reč o energetskoj efikasnosti, energetskoj tranziciji i zelenoj agendi. KfW banka je naš važan partner. Ukupna vrednost  realizovanih, projekata u toku, kao i planiranih  zajedničkih projekata iznosi skoro 1,5 milijardi evra. Drago mi je da ste u poseti Srbiji i da ćemo u sredu zajedno obići hidrocentralu i toplanu u izgradnji u Malom Zvorniku“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se dosta radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, posebno u domaćinstvima, da je osnovan Fond za EE, kao i da se poseban akcenat stavlja na podršku građanima da postanu proizvođači energije kroz postavljanje solarnih panela.

Klaus Miler istakao je zadovoljstvo jer je prvi put u Srbiji i rekao je da je za KfW saradnja sa Srbijom, posebno u energetskom sektoru, veoma važna.

„Važno je što ste izmenili zakone i da u skladu sa tim preduzimate inicijative koje se odnose na ciljeve zelene agende. Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije izuzetno je bitno i zainteresovani smo da vas podržimo u tome. Samo za javne investicije planiramo 75 miliona evra. Fond za energetsku efikasnost je takođe veoma interesantan za nas, a želimo da vas podržimo i u pogledu energetske tranzicije i izgradnje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što je i vetropark Kostolac“, rekao je Miler. 

Sastanku je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji je istakao odličnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata u oblasti energetske efikasnosti i izgradnji novih toplana, kao i o projektima u sektoru elektroenergetike, posebno o izgradnji Transbalkanskog koridora.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.