Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlovićeva sa novom šeficom MMF-a: Resor rudarstva i energetike pokretač razvoja - | K-013 Portal

Mihajlovićeva sa novom šeficom MMF-a: Resor rudarstva i energetike pokretač razvoja

zorana mihajlovic, sefica mmf, julija ustjugov

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Julijom Ustjugovom, novom šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, o novom zakonima, strateškim okvirima za razvoj energetike, investicionom ciklusu, sprovođenju zelene agende, reformi javnih preduzeća i gasnoj diverzifikaciji.

„Nadam se da će saradnja koja je postojala dok sam bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure biti nastavljena i sada sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Ovo je jako važan period za nas, posebno ova godina. Doneli smo nove zakone, pri kraju je izrada podzakonskih akata i strateških dokumenata, nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine. Pripremili smo i plan investicija čija je vrednost 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za OIE. To je naš novi model rasta i mogućnost da unapredimo privredni ambijent“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je novu šeficu misije MMF-a upoznala sa planovima u rudarstvu, istakavši da su ciljevi moderno, zeleno rudarstvo i održivi razvoj i da je procenjena vrednost sirovina u Srbiji veća od 250 milijardi evra. Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća, potpredsednica Vlade istakla je da su odlukom Vlade odvojene delatnosti EPS-a i "Elektrodistibucije Srbije“, kao i da će se u narednom periodu više ulagati u distributivnu mrežu. Mihajlovićeva je dodala i da je za Srbiju važno regionalno povezivanje. Ona je, govoreći o snabdevanju gasom, rekla da je diverzifikacija dobavljača naredni korak u snabdevanju ovim energentom. Na sastanku je bilo reči i o budućnosti Petrohemije, odnosno strateškom partnerstvu za ovu fabriku.

„Nadam se da će moj miks iskustva koje imam radeći u zemljama severne i centralne Amerike pomoći u svemu što ćemo zajedno planirati i raditi. Srbija je dinamična zemlja, mnogo toga se dešava na polju ekonomije uprkos pandemiji. Srbija je primer kako se fiskalna konsolidacija i reforme dugoročno isplate. To je pravi primer kako se neka zemlja bori sa krizom. Iako se oporavak nastavlja, mislim da svi možemo biti zadovoljni, posebno jer postoji prostor za dodatne investicije, naročito u zelenu agendu. Bićemo srećni da učestvujemo u tome i da podržimo sve vaše projekte“, rekla je Julija Ustjugova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.