Mihajlovićeva sa potpredsednicom EIB-a: Energetska tranzicija ključna za razvoj celog regiona
zorana mihajlovic, potpredsednica eib

Mihajlovićeva sa potpredsednicom EIB-a: Energetska tranzicija ključna za razvoj celog regiona
montekristo 0507


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Lilianom Pavlovom, potredsednicom Evropske investicione banke (EIB), i sa njom razgovarala o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru.

Mihajlovićeva je istakla da je EIB veoma važan partner za Ministarstvo, podsetivši na uspešnu saradnju u prethodnom mandatu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Za nas su vaša podrška i pomoć veoma značajne, zajedno smo uradili mnogo toga u prethodnom ministarstvu, verujem da u energetskom i rudarskom sektoru možemo biti još uspešniji, jer smo na početku važnog procesa za ceo region, reč je o energetskoj tranziciji. Pored aktuelnih projekata kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i projekta „pametnih brojila“, mnogo je prostora za našu saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti. Postavili smo nekoliko ključnih stubova – kako da povećamo energetsku efikasnost i to radimo sa građanima i domaćinstvima, uveli smo aukcije sa ciljem da privučemo još investicija u OIE, a razvijamo projekte u geotermalnoj enegiji“, rekla je ona.

Liliana Pavlova izrazila je zadovoljstvo zbog nastavka uspešne saradnje i zahvalila Vladi Srbije i Ministarstvu na posvećenosti sprovođenju zelene agende i energetske tranzicije.

„Možete računati na našu pomoć i podršku, u nama imate partnera i prijatelja. Kada je reč o zelenoj agendi, predlažem da zajedno identifikujemo projekte na kojima možemo raditi. Tu smo da pružimo i tehničku pomoć u pripremi i realizaciji projekata, kao i da finansijski podržimo projekte u zelenom sektoru. Oblast energetske efikasnosti nam je takođe interesantna za saradnju. Čestitam vam na posvećenosti temi energetske tranzicije, to nije lak posao“, rekla je Pavlova.

Mihajlovićeva je upoznala potpredsednicu EIB-a s tim da su usvojeni novi zakoni u energetici i rudarstvu, te da su u pripremi i nova strategija razvoja energetike i nacionalni plan za energetiku i klimu. Na sastanku je bilo reči i o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela, kao i o projektima izgradnje novih hidroelektrana.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble