Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlovićeva sa potpredsednicom EIB-a: Energetska tranzicija ključna za razvoj celog regiona - | K-013 Portal

Mihajlovićeva sa potpredsednicom EIB-a: Energetska tranzicija ključna za razvoj celog regiona

zorana mihajlovic, potpredsednica eib

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Lilianom Pavlovom, potredsednicom Evropske investicione banke (EIB), i sa njom razgovarala o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru.

Mihajlovićeva je istakla da je EIB veoma važan partner za Ministarstvo, podsetivši na uspešnu saradnju u prethodnom mandatu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Za nas su vaša podrška i pomoć veoma značajne, zajedno smo uradili mnogo toga u prethodnom ministarstvu, verujem da u energetskom i rudarskom sektoru možemo biti još uspešniji, jer smo na početku važnog procesa za ceo region, reč je o energetskoj tranziciji. Pored aktuelnih projekata kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i projekta „pametnih brojila“, mnogo je prostora za našu saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti. Postavili smo nekoliko ključnih stubova – kako da povećamo energetsku efikasnost i to radimo sa građanima i domaćinstvima, uveli smo aukcije sa ciljem da privučemo još investicija u OIE, a razvijamo projekte u geotermalnoj enegiji“, rekla je ona.

Liliana Pavlova izrazila je zadovoljstvo zbog nastavka uspešne saradnje i zahvalila Vladi Srbije i Ministarstvu na posvećenosti sprovođenju zelene agende i energetske tranzicije.

„Možete računati na našu pomoć i podršku, u nama imate partnera i prijatelja. Kada je reč o zelenoj agendi, predlažem da zajedno identifikujemo projekte na kojima možemo raditi. Tu smo da pružimo i tehničku pomoć u pripremi i realizaciji projekata, kao i da finansijski podržimo projekte u zelenom sektoru. Oblast energetske efikasnosti nam je takođe interesantna za saradnju. Čestitam vam na posvećenosti temi energetske tranzicije, to nije lak posao“, rekla je Pavlova.

Mihajlovićeva je upoznala potpredsednicu EIB-a s tim da su usvojeni novi zakoni u energetici i rudarstvu, te da su u pripremi i nova strategija razvoja energetike i nacionalni plan za energetiku i klimu. Na sastanku je bilo reči i o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela, kao i o projektima izgradnje novih hidroelektrana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.