Mihajlovićeva: Uz solarne panele do nižih računa i zelene energije
zorana mihajlovic, subvencije za solarne panele

Mihajlovićeva: Uz solarne panele do nižih računa i zelene energije
montekristo 0507


Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je, gostujući na TV Hepi, da je cilj dodele subvencija za solarne panele smanjenje potrošnje energije i da država želi da podstakne i građane i privredu da koriste obnovljive izvore za proizvodnju električne i toplotne energije.

Ona je rekla da je procedura ista kao i za dodelu subvencija za zamenu stolarije, odnosno povećanje energetske efikanosti, i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave, sa kojima će Ministarstvo početkom oktobra potpisati ugovore.

„Koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele, i ka građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena, kao i da se investicija isplati za nekoliko godina.

„Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati sa rokom trajanja od 25 godina, što znači da se isplati za oko 6 do 7 godina. Prosečna potrošnja je oko 400 kilovat-sati, znači da je mesečni račun 3.500 dinara. Ugradnjom panela ostvaruje se mesečna ušteda od oko 3.000 dinara, a sva energija koja se ne potroši, prebacuje se za naredni mesec i građani će plaćati samo fiksni deo koji je oko 700 dinara“, objasnila je Mihajlovićeva. 

Ona je napomenula da je ranije bilo potrebno i više od 20 koraka i procedura, čekalo se i do godinu dana, a da je sve sada pojednostavljeno i da kada se instalira sistem, potpiše se ugovor sa snabdevačem, posle čega vas distribucija u roku od pet dana povezuje na mrežu.

„Biće novca za ovaj, kao i za projekat povećanja energetske efikasnosti. Mi ćemo naredne dve godine izdvojiti po 150 miliona evra godišnje, a sve sa ciljem smanjenja potrošnje, jer trošimo 40% energije više nego što je prosek u zemljama EU, mi kroz prozor bacimo godišnju proizvodnju TENT-a“, rekla je ona.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble