Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milan Milosavljević: Ova vlast hoće da glumci umiru s osmehom - | K-013 Portal

Milan Milosavljević: Ova vlast hoće da glumci umiru s osmehom

Milan Milosavljevic, glumac, pozoriste na terazijama

Glumac Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević izjavio je danas da uprava Grada Beograda tera glumce da igraju pod prisilom i strahom.

Milosavljević je za portal Direktno.rs kazao da je nedopustivo da se u vreme pandemije kovida-19 pripremaju predstave sa više desetina aktera na sceni.

„Nas glumce i sve ostale pozorišne aktere ucenjuje uprava Grada Beograda, ugrožavajući nam zdravlje. Oni kažu ‘mi vama dajemo šest meseci pune plate, a vi ne radite’. Teraju nas da radimo pod prisilom. Igrati prestave u jednom muzičkom pozorištu kao što je moje, gde je na sceni u svakom trenutku oko 100 aktera, u ovim uslovima je potpuno nedopustivo“, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, vlast i lekari iz Kriznog štaba ne čine skoro ništa da zaštite glumce u vreme pandemije.

Milosavljević, koji je poznat po tumačenju uloga Branislava Nušića, kaže da predstave u kojima nastupa više od 10 glumaca ne bi smele da se igraju zbog opasnosti od širenja zaraze.

„Glumci koji su u stalnom angažmanu u pozorištu moraju da rade da bi primili platu. Međutim, o nama, u ovo vreme pandemije, niko ne obraća pažnju. Kad je uprava Grada Beograda dozvolila da pozorišta počnu da rade, kazali su da će publika biti raspoređena na svakom drugom-trećem sedištu u sali. To je u redu, ali niko nije postavio pitanje kako da se od zaraze zaštite glumci i ostali izvođači na sceni“, kazao je on.

Milosavljević navodi da se trenutno u Pozorištu na Terazijama priprema predstav po Bajaginoj muzici.

Na sceni su 24 muzičara, 12 baletskih igrača, 12 horskih pevača i oko 15 glumaca. Ukupno 63 aktera.

„Kako onda ispoštovati upozorenje i naredbu lekara iz Kriznog štaba da u zatvorenim prostoru na četri kvadrata ne može da bude više od jedne osobe? To je u pozorištu nemoguće ispoštovati, tako da mi na sceni svesno ili nesvesno ugrožavamo sopstveno zdravlje. Zapravo mi smo prinuđeni da radimo kršeći protivepidemijske mere jer nas Grad, koji je osnivač, ucenjuje“, naveo je Milosavljević.

Rekao je da „ova vlast hoće da glumci umiru s osmehom“.

„Pa je l’ to potrebno i kome? Mi smo jedini teatar na Balkanu koji se bavi mjuziklom koji zahteva ogroman broj izvođača. Dok pevamo u vazduhu ostaju kapljice pljuvačke. Mi skačemo i znojimo se kao ludi, ne samo glumci nego i balet i svi ostali akteri. Ako ne može da se peva na koncertima, valjda ne bi trebalo ni u pozorištu“, istakao je Milosavljević.

On je istakao da se zbog pandemije kovida-19 većina glumaca nalazi u „užasnoj“ finansijskoj situaciji i da mnogi „preživljavaju“.

„Bitno je zaštititi ljude koji dolaze u pozorište, ali to ne znači da ja, kao glumac, koji sam na budžetu grada moram da budem žrtva. Zašto bih ja bio žrtva nečega zato što primam platu? Svaka predstava sa više izvođača je ozbiljno potencijalno izvorište zaraze“, ocenio je Milan Milosavljević za Direktno.rs.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.