Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Miletić: Porodice žrtava mogu teretiti državu za objavljivanje slika tela - | K-013 Portal

Miletić: Porodice žrtava mogu teretiti državu za objavljivanje slika tela

goran miletic, povreda prava

Porodice žrtava čija su se iskasapljena tela videla na fotografijama koje su predstavnici vlasti prošle subote pokazali na konferenciji za medije, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, mogu teretiti državu Srbiju za povredu njihovih prava, izjavio je Goran Miletić, direktor organizacije Civil Rights Defenders za Evropu i Bliski istok.

Miletić kaže za Istinomerov podkast "U mikrofon" da pravda možda nije dostižna pred domaćim institucijama i sudskim organima, ali pred Evropskim sudom za ljudska prava svakako jeste. On objašnjava da se radi o zadiranju u privatnost i porodični život građana, te i očiglednom ataku na njihovo dostojanstvo.

"Evropski sud bi zahtevao od države da dokaže kako je postojao opravdani javni interes za to kako je postupila", precizirao je Miletić, koji je uveren da takvog interesa nije bilo.

On je upitao "šta smo mi dobili tim prikazivanjem, da li nam te fotografije govore ko je počinio krivično delo, da li nam govore nešto više sem te krvi koju vidimo?".

Direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava kaže i da je ovo još jedno "pumpanje" straha da bi se građani zaplašili da postoje mračne sile kojima se ne može suprotstaviti. Miletić je odbacio mogućnost poređenja ove situacije sa svojevremenim prikazivanjem video snimka streljanja Bošnjaka u Trnovu za vreme rata u Bosni i Hercegovini.

"To je bilo opravdano. Mi smo tada bili u situaciji da građani negiraju da je bilo ko ko pripada srpskoj zajednici počinio nešto loše, posebno pripadnici 'Škorpiona', JSO i sličnih. To je bilo pravo javnosti da vidi da istina nije ona koja se prepričava", zaključuje Miletić.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.