Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo kulture pisalo UNESKO-u zbog svojatanja srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji - | K-013 Portal

Ministarstvo kulture pisalo UNESKO-u zbog svojatanja srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji

Kosovo, UNESKO, srpskom kulturnom nasleđu, Metohija, srbija, vesti, najnovije vesti

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uputilo je danas pismo direktorki Regionalnog biroa UNESKO za Evropu Luizi Tompson Flores, u kojem se izražava zabrinutost zbog sadržaja kojima se u albanskim medijima "svojata srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji" i falsifikuje istorija .

Takvo postupanje je suprotno principima UNESKO, čiji je i Albanija član, navodi se u pismu.

Kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo je zahvalilo na trudu koji UNESKO ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke UNESKO da ne primi Kosovo u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.