Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo odgovorilo SANU: Ne zauzimajte preuranjen stav o projektu „Jadar” - | K-013 Portal

Ministarstvo odgovorilo SANU: Ne zauzimajte preuranjen stav o projektu „Jadar”

SANU, srpska akademija nauka i umetnosti, rio tinto

Ministarstvo rudarstva i energetike odgovorilo je na dopis Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o projektu "Jadar". U odgovoru koji potpisuje resorna ministarka Zorana Mihajlović navodi se da u ovom trenutnku nijedna odluka još nije doneta i nijedan ugovor sa Rio Tintom nije potpisan.

"Odluke se mogu doneti tek kada se steknu zakonski uslovi za to i sagledaju svi efekti istraživanja nalazišta minerala jadarita u okolini Loznice. Odluke će se doneti i kroz razmenu mišljenja sa stručnom javnošću, tako i kroz iznošenje stavova građana i građanki Republike Srbije, jer to jeste demokratski pristup za koji se zalažemo", piše u odgovoru ministarka Mihajlović.

Ona je pozvala SANU da se u ovom trenutku ne zauzimaju preuranjeno stavovi dok se ne završe svi dokumenti na osnovu koje bi se mogao doneti sud i zaključak o ovako ozbiljnim pitanjima.

"Preduslov za iznošenje mišljenja o eventualnoj eksploataciji, tehnološkim postupcima prerade, ekonomskoj isplativosti, generalno realizaciji projekta 'Jadar' je, pre svega, sačekati da se steknu svi uslovi i da neophodna dokumentacija bude završena i odobrena. Bez prethodno odobrene Studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu, nema ni odobrenja za izvođenje rudarskih radova", navodi Mihajlović.

Ministarka je poručila i da svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehničke standarde Evropske unije i sveta, kao i pozitivnu zakonsku regulativu Republike Srbije.

Prema njenim rečima, Srbija ne želi da bude samo izvoznik litijuma već želi da vidi lanac proizvodnje i dodatne vrednosti litijuma.

"Srbija ne želi da izvozi litijum, već baterije ili čak sama električna vozila. Razvitak takvog lanca proizvodnje u Srbiji upravo smo omogućili poslednjim usvojenim izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima", poručila je Mihajlović.

U odgovoru Ministarstva piše i da je prilikom donošenja odluka važno da se govori o činjenicama, a ne o zabludama. "Jer poznato je da sve zablude imaju svoje vreme, a i najmanja istina i posle bezbroj poteškoća, mudrovanja i spletki ostaje uvek ono što je bila – istina", piše u odgovoru.

Navodi se i da "niko nema pravo da bude nemi posmatrač ili kritičar bez predloga za bolje rešenje".

Članovi Akademijskog odbora "Čovek i životna sredina" pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) poslali su početkom juna dopis ministarski rudarstva i energetike Zorani Mihajlović, u kome sugerišu da je potrebno preispitivanje ekonomske i ekološke opravdanosti Projekta "Jadar".

Akademici i ostali autori pisma su na desetak stranica obrazložili svoje mišljenje o tome koje bi bile negativne posledice Projekta Jadar.

(Nova ekonomija)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.