Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo prosvete: Ekskurzije samo u Srbiji - | K-013 Portal

Ministarstvo prosvete: Ekskurzije samo u Srbiji

ekskurzije srednjoskolaca, ekskurzije u srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tokom sutrašnjeg dana uputiće dopise školama u vezi sa realizacijom nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, na osnovu odluke Vlade Republike Srbije i preporuka Kriznog štaba.

Krizni štab na sednici održanoj 14. juna 2021. godine doneo je preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev dana donošenja odluke na sednici Vlade Republike Srbije, koja je planirana za sredu 16.06.2021. godine.

Potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.

Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi.

Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole.

Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto.

Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Republike Srbije.

Takođe, obavezno je poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu, u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i nakon realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.

Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera.

Kada je reč o organizaciji proslave završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja on je regulisan Zakonom, škola može da organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave.

Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, navodi se u saopštenju.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.