fbpx
ministarstvo prosvete, Mladen Šarčević, verska nastava

Ministarstvo prosvete: Verska nastava neće biti ukinuta

Stručno uputstvo za formiranje odeljenja i grupa izbornih predmeta ne dovodi do ukidanja verske nastave, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, a resorni ministar Mladen Šarčević poručio je da predmet verska nastava u osnovnim i srednjim školama i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta.
Ministarstvo prosvete je donelo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, to uputstvo ne uvodi nove mere racionalizacije za formiranje odeljenja i grupa, već sadrži preciznija objašnjenja na koji način škole mogu da formiraju ta odeljenja i grupe tako da to bude u skladu sa zakonom i pravilnicima koji se odnose na finansiranje rada osnovnih i srednjih škola.

"Verska nastava u osnovnim i srednjim školama je deo naših sistemskih rešenja koja nećemo menjati i ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za isti opredele", naglasio je ministar Šarčević.

Prema njegovim rečima, versku nastavu učenici rado biraju svake godine i nije utvrđeno osipanje broja učenika u prethodnim godinama.

Svaka škola će se za formiranje grupa verske nastave obraćati nadležnoj školskoj upravi, navodi ministar i dodaje da će se u svakoj situaciji voditi računa o tome da se odobri potreban broj grupa verske nastave tako da se osigura kvalitet realizacije.

"Vodiće se računa i o tome da učenici u izdvojenim odeljenjima, bez obzira na broj mogu imati versku nastavu u objektu gde se školuju", navodi Šarčević.

Poručuje da sve verske zajednice sa Ministarstvom održavaju najbolje moguće odnose u razvoju programa nastave i u stvaranju uslova za nastavnike verske nastave.

Kada je u pitanju Pravilnik o formiranju odeljenja i grupa, kako navodi Šarčević, godinama je isti i ništa se nije menjalo u metodologiji rada.

Ministarstvo saopštava i da je ministar Šarčević obećao patrijarhu Irineju da će se izmenama zakona obrazovanja i vaspitanja kao što je planirano u narednih šest meseci promeniti status veroučitelja i da će se zapošljavati na neodređeno.

Obim njihovih aktivnosti se, kako se dodaje, uvođenjem jednosmenskog omogućenog rada, proširio na mnoge radionice.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com