Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mladi odlaze jer ne žele da žive u sistemu koji karakteriše neizvesnost - | K-013 Portal

Mladi odlaze jer ne žele da žive u sistemu koji karakteriše neizvesnost

mladi u srbiji

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u 2020. godini, uprkos pandemiji korona virusa, Srbiju napustilo 40.872 građana.

Prema internom dokumentu, u čiji je uvid došao portal Euobserver, Nemačka zemlja u kojoj je izdato najviše boravišnih dozvola građanima Srbije.

Politikolog Boban Stojanović objašnjava da je sistem u Srbiji, odnosno rasprostranjena koprupcija, dominantan razlog zbog čega se mladi odlučuju da napuste zemlju, jer uviđaju da je politička pripadnost najvažnija za pronalaženje posla.

Stojanović je za list "Nova", povodom podataka Agencije EU za statistiku (Eurostat) da je Srbiju od 2013. do 2020. godine napustilo više od 240.000 građana, rekao da se mladi ne odlučuju da napuste zemlju direktno zbog nedostatka političkih sloboda, već zbog posledica koje njihov nedostatak izaziva u svakodnevnom životu.



"Mladi se ne odlučuju za taj korak direktno zbog nedostatka političkih sloboda, odnosno tipa režima, ali podaci više nego jasno ukazuju da su razlozi zbog kojih odlaze povezani sa partokratijom, nedemokratskom vlašću i poremećenim sistemom napredovanja u Srbiji", kazao je Stojanović koji je i dugogodišnji saradnik Krovne organizacije mladih.

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić navodi da studenti nakon završenog fakulteta najčešće žele da odu iz zemlje, iako se ovde često govori o zlatnom dobu, "i neviđenom proboju srpske privrede u regionu i šire". Činjenice su sasvim drugačije.

"Život je kratak, razumem ih, oni ne žele da žive u sistemu koji karakteriše neizvesnost", ukazuje Radonjić u Danu uživo na N1 i dodaje da mu izgleda da je u Srbiji "anarhija u modi".

Ističe da mlade brinu i uslovi u kojima žive, odnosno "žive u svetu gde ne postoji veza između njihovog akademskog obrazovanja i kasnijeg zaposlenja".

"Imamo hiperinflaciju diploma, raznih neregulisanih privatnih fakulteta, imate na ključnim mestima ljude sa kupljenim diplomama i lažnim doktoratima. Forsira se dualno obrazovanje koje se svodi na proizvodnju fah idiota. Velikim delom se sve zasniva na partijskoj pripadnosti. U društvu sa izraženom korupcijom i partokratijom mladi ne vide svoju budućnost", ističe Radonjić i dodaje da većina mladih koja je napustila zemlju smatra da su doneli dobru odluku.

Ukazuje da se plaši da je vlast velikim delom uspela u propagandi da nije moguće ništa promeniti, što vodi opštoj apatiji, obeshrabrivanju, tako da jednima preostaje da napuste zemlju, a drugima koji ostanu da nađu svoj mikrosvet ovde, što je, kako kaže, gotovo nemoguće.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.