Na putevima u Srbiji osam punjača za električne automobile, dogodine još deset
punjaci za elektricne automobile na autoputu

Na putevima u Srbiji osam punjača za električne automobile, dogodine još deset
montekristo 0507


Ove turističke sezone punjači za električne automobile na Koridoru 10 radili su punom parom. Besplatno punjenje privlači strance, kažu u Javnom preduzeću "Putevi Srbije". Raspisan je i novi poziv da se kompletna trasa koridora snabde punjačima, tako da se dogodine očekuje još više elektroautomobila bez čekanja na stanicama.

U našoj zemlji trenutno se koristi oko 4.000 električnih i hibridnih vozila, procena je Ministarstva zaštite životne sredine. Iako su vozila na taj pogon već duže na tržištu i u upotrebi, očekuje se da će njihova proizvodnja i korišćenje tek doživeti pravu ekspanziju. "Putevi Srbije" prvi su na koridorima postavili punjače.

Šefica Naplate putarine JP "Putevi Srbije" Jelena Puzović kaže da je do sada instalirano osam elektropunjača od kojih su tri ultrabrza sa kapacitetom većim od 175 kilovata.

Postavljeni su na naplatnoj stanici Beograd i na naplatnoj stanici Niš jedan u smeru ka Nišu, a drugi u smeru ka Beogradu.

"Ostalih pet je instalirano na naplatnoj stanici Subotica, Šid, Dimitrovgrad, Preševo i odmorištu u Boljkovcu koje se nalazi na deonici auto-puta Beograd–Čačak kod naplatne stanice Ljig", poručuje Puzovićeva.

Električni autmobili mogu se dopuniti i na nekim pumpama, ali se negde ono plaća, a negde ne. Cilj "Puteva Srbije" je proširenje beslatne mreže punjača.

"U narednom periodu planiramo instalaciju još deset punjača duž puteva prvog A reda", navodi Puzovićeva.

U okruženju u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama ima punjača, ali za sada morate plaćati struju koju napunite ili na benzinskoj stanici potrošiti određenu sumu na piće i hranu. Pojedini proizvođači automobila postavljaju punjače u servise i tu je punjenje besplatno.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble