Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nastavljen rad na izradi Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima - | K-013 Portal

Nastavljen rad na izradi Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima

nacrt zakona o unutrasnjim poslovima

Danas je u Beogradu u Palati Srbija održan prvi sastanak drugog kruga konsultacija između Sekretarijata MUP-a i predstavnika desetak organizacija civilnog društva, u vezi sa izradom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima. Organizacije su okupljene u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji.

Sporni Nacrt zakona u javnosti je od kraja avgusta 2021. godine. Tada je trebalo da nakon kratke javne rasprave Zakon bude usvojen do kraja te godine. Međutim, zbog reakcije javnosti, Nacrt je povučen. Ipak, rad na njemu je nastavljen sve do kraja prošle godine, kada je ušao u javnu raspravu. Reakcija javnosti je taj put bila još veća i oštrija, tako da je javna rasprava obustavljena, a sporni Nacrt opet povučen.

Na današnjem sastanku detaljno su razmatrane odredbe jedna po jedna, uz maksimalno učešće predstavnika organizacija civilnog društva. Posebnu pažnju dobilo je definisanje „operativne nezavisnosti policije“, načelo ekonomičnosti (štednje), javnost rada MUP-a i lokalnih policijskih stanica. Intenzivna diskusija je vođena i u vezi sa izborom direktora policije i mogućnošću da na tu odgovornu funkciju bude postavljen neko ko nikada nije radio ni u Direkciji Policiji ni u MUP-u.

Institut za istraživanje korupcije Kareja, učestvovao je i na ovom sastanku i dao svoj doprinos učešćem u diskisiji. Suštinsko ukazivanje odnosilo se na to da Nacrt zakona ne prepoznaje negativni uticaj zlopotrebljene moći a posebno zloupotrebljene političke moći. Samim tim neprepoznavanjem izostaju odredbe kojima bi policijski službenici mogli da se suprotstave sofisticiranim pojavnim oblicima zloupotrebe moći, političke korupcije i organizovanog kriminaliteta.

U narednih par nedelja očekuje se da ovaj krug konsultacija bude okončan. Da li će javnost sa tom trećom verzijom Nacrta biti zadovoljna, ostaje nam da vidimo.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.