NDNV: Udruženje medija ComNet formirano radi širenja propagandnih sadržaja
ndnv, nezavisno drustvo novinara vojvodine

NDNV: Udruženje medija ComNet formirano radi širenja propagandnih sadržaja
montekristo 0507


Analizom tri vojvodjanska portala koji pripadaju Udruženju elektronskih medija „ComNet“ ustanovljeno je da je model udruživanja te mreže radi širenja propagandnih sadržaja primećen i u korpusu tekstova o pandemiji, pokazalo je istraživanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Kako su naveli iz NDNV, istraživanjem „Analiza izveštavanja lokalnih medija u Vojvodini tokom pandemije virusa korona – Kako vam možemo pomoći“ obuhvaćeni su portali TV Pančevo, RTV Centar Srem i RTV Bečej.

„Preporuka NDNV je da medijski eksperti i dalje prate medije iz mreže ‘ComNet’ i da profesionalna novinarska udruženja reaguju u slučaju kršenja profesionalnih standarda“, navodi se u zaključcima istraživanja.

Dodaje se da je u posmatranom periodu uočeno da mediji na jezicima nacionalnih zajednica čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina otvoreno podržavaju te stranke i savete.

„Iako se u Kodeksu novinara Srbije navodi da je otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo s novinarskom profesijom, ovi mediji godinama unazad neguju bliske odnose sa manjinskim strankama i savetima jer zahvaljujući njihovoj finansijskoj podršci opstaju i rade, a neretko u upravljačkim telima ovih medija, poput Madjar Soa, sede ljudi bliski nacionalnim savetima koji su pod direktnom kontrolom manjinskih stranaka“, piše u zaključcima istraživanja.

S druge strane, dodaje se, nijedan manjinski medij nije objavljivao dezinformacije, niti manipulativne sadržaje tokom svog izveštavanja i nije širio paniku, izveštavanje nije bilo senzacionalističko, niti je bilo praćeno klikbejt naslovima, a nije uočen ni govor mržnje.

Navodi se da je dnevni list Madjar So o epidemiji često izveštavao iz ugla političara, prateći državnu politiku Srbije, Madjarske i politiku koju zastupa Savez vojvodjanskih Madjara (SVM).

„U izveštavanju ovog medija nisu postojale nikakve kritike na račun vlasti, a medij je pratio situaciju sa koronavirusom najviše u mestima gde je na vlasti SVM“, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da se nijedan manjinski medij na početku epidemije, u martu 2020. godine, nije bavio analizom problema novinara koji u gotovo svim lokalnim samoupravama nisu mogli dolaziti do zvaničnih informacija o koronavirusu, nisu mogli da postavljaju pitanja, i nisu dobijali odgovore na njih, pa je tako i njihova publika bila uskraćena za informacije od javnog značaja.

Istraživanje su sproveli eksperti i novinari NDNV u saradnji sa članovima Suda časti tog udruženja.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble