Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nezadovoljni leskovački povrtari POKLANJALI paradajz - | K-013 Portal

Nezadovoljni leskovački povrtari POKLANJALI paradajz

leskovacki povrtari

Nakon protesta povrtara na kome su delili građanima paradajz potpuno besplatno, poljoprivrednici su se sastali u kabinetu gradonačelnika Leskovca sa predstavnicima Ministrastva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Epilog sastanka je obećanje predstavnika Ministarstva da će kroz nekoliko dana izvoz krenuti, te da će cena paradajza dostići 35 dinara, pa su poljoprivrednici nakon obećanja odlučili da odustanu od daljih protesta.

Samo nekoliko sati nakon završetka protesta i silnih najava da će se isti održati opet u subotu, poljoprivredni proizvođači zadovoljni su napustili sastanak, a razlog je obećanje da će izvoz krenuti pa će i cena biti bolja.

Upravo su iz Ministarstva objasnili šta će se i kad promeniti kada je reč o ceni paradajza.

Letnja sezona tek počinje, tako da smo uvereni da će za nekoliko dana izvoz krenuti ka Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj. Došlo je do zasićenja robe na tržištu pa je cena bila tako mala.

Sa sigurnošću možemo da kažemo da će sa početkom izvoza i cena krenuti na bolje. Koliko će to biti ne možemo da kažemo, ali očekujemo neku cenu od 35 dinara, poručili su iz Ministarstva.

Ono što su povrtari isticali kao glavni problem jeste uvoz paradajza iz Albanije i Turske, ali su iz resornog Ministarstva izneli podatke da je ove godine uveženo mnogo manje paradajza.

Od 1. maja je prema izveštajima sa carine 2.500 tona manje paradajza nego prethodnih godina. O tom povećanom uvozu nema reči, Zakonom koji će od nardne godine stupiti na snagu će biti regulisano da se mora prvo prodati naši proizvod pa onda tek uvozni, rekli su nadležni.

Povrtari se nakon sastanka nadaju da će se reči predstavnika Ministrarstva obistiniti i da će prodaja konačno krenutu na bolje.

U Jablaničkom okrugu paradajz je zasađen na 1.800 hektara, a prosečan prinos je između 100 i 150 tona po hektaru.

Podsetimo, protest na kome je paradajz deljen građanima najavljen je u sredu pošto je cena paradajza na Kvantaškoj pijaci bila između 5 i 10 dinara.

(Južne vesti)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.