Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novac iz zdravstva i privrede prebačen za izgradnju kovid bolnice - | K-013 Portal

Novac iz zdravstva i privrede prebačen za izgradnju kovid bolnice

izgradnja kovid bolnice

Ukupno 1,37 milijardi dinara, odnosno oko 11,6 miliona evra, je iz budžeta Ministarstva zdravlja i Ministarstva privrede prebačeno za izgradnju kovid bolnice u Novom Sadu i pristupnih saobraćajnica, pokazuju rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve.

Iz budžeta Ministarstva zdravlja za opremanje bolnice prenamenjeno je ukupno 966 miliona dinara.

Novac koji će biti potrošen na opremanje kovid bolnice u Novom Sadu, prvobitno je bio namenjen za sanitarni nadzor, podršku rada "Batuta", uspostavljanje Nacionalnog programa za presađivanje ljudskih organa, nabavku materijala za prevenciju kovida, kao i za podršku Banke reproduktivnih ćelija.

Novac je najpre prenet u budžetsku rezervu, a odatle raspodeljen za izgradnju bolnice.

Na ovaj način, primera radi, Banka reproduktivnih ćelija je maltene ostala bez sredstava u okviru ovog programa. S obzirom na to da je Zakonom o budžetu bilo predviđeno da se za podršku rada Banke utroši ukupno 100 miliona dinara, a da je sada 90 miliona prebačeno za izgradnju kovid bolnice, to znači da će za podršku aktivnosti ove Banke ostati tek 10 miliona dinara.

Iz Ministarstva privrede prenamenjen je novac koji je trebalo da se potroši za subvencije privatnim preduzećima za prevenciju i ublažavanje posledica pandemije.

Ukupno 399,6 miliona dinara koje su bile planirane za ove svrhe sada su prebačene su najpre u budžetsku rezervu, a zatim Ministarstvu odbrane koje treba da ih utroši na izgradnju kovid bolnice i pristupnih saobraćajnica.

Kovid bolnica u Novom Sadu trebalo bi da ima 600 kreveta, a u budžetu za 2021. godinu već je opredeljeno 3,5 milijardi dinara za izgradnju i opremanje. Sredstva namenjena za izgradnju spadaju u rashode Ministarstva odbrane (2,45 milijardi) i Ministarstva zdravlja (1,05 milijardi).

Kamen temeljac za kovid bolnicu u Novom Sadu postavljen je krajem aprila ove godine kada je i najavljeno da bi ona trebalo da bude završena u "vrlo kratkom roku", do 1. septembra.

(Nova ekonomija)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.