Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi uspeh Beoavie: Osa uzletela do svetskih visina - | K-013 Portal

Novi uspeh Beoavie: Osa uzletela do svetskih visina

beoavia, osa

U nedelji kada Mašinski fakultet obeležava 72 godine postojanja, studenti okupljeni u timu Beoavia postigli su još jedan veliki uspeh u nizu. Njihov projekat VTOL letelice pod nazivom OSA (WASP) osvojio je treće mesto na upravo završenom međunarodnom takmičenju „ New Flying Competition 2020“ .

Beoavia je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Zbog pandemije Kovid 19, takmčenje je, po prvi put, održano u onlajn okruženju. Timovi nisu putovali u Hamburg, već su svoje projekte putem video strima predstavili sa sprotskih aerodroma na teritoriji država iz kojih dolaze. Beoavija, sa aerodroma „Ravan“, nedaleko od Čačka.

Letelica „OSA“ je projektovana da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama je trend u svetskoj aviondustriji. Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfigruacijom. Ovde se prvenstveno misli na brzinu leta, dolet i efikasnost letelice.

Zahvaljujući podršci gospodina Dragana Pavlovića, naši mladi inženjeri uspeli su da prikupe potrebna sredstva i izrade letelicu.

(RTV)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.