Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi zakon: Plaćaćemo porez na šupe, kokošinjce, bunare - | K-013 Portal

Novi zakon: Plaćaćemo porez na šupe, kokošinjce, bunare

porez, ministarstvo finansija

Od Nove godine plaćaćemo porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata. Cenu za utvrđivanje iznosa poreza diktiraće cene po kojima su prodavane garaže u konkretnoj opštini. Ovo je predviđeno novim izmenama Zakona o porezima na imovinu, čiji nacrt je upravo objavilo Ministarstvo finansija.

Da korona može da nam “dođe glave” ne samo doslovce već i novčano, pokazuje novi državni plan o povećanju nameta na imovinu.

Državnu kasu od januara iduće godine puniće porezi na imovinu koje će plaćati građani i firme i to na objekte koji do sada nisu ni bili oporezovani.

Gotovo nevidljiva izmena postojećeg zakona, gde se umesto “garaže i garažna mesta”, među nepokretnostima koje se oporezuju uvodi grupa “garaže i pomoćni objekti” (član 6a novog zakona), omogućila je da pod lupu poreznika dođu  praktično svi objekti koje građani imaju u svojim dvorištima, bez obzira da li je reč o podrumu ili šupi u kojoj drže ogrev, ili štali u kojoj gaje životinje, ili ambar u kome je smeštena hrana za njih.

Ministarstvo finansija prepoznaje tri grupe pomoćnih objekata koji se oporezuju.

U prvoj grupi su dve vrste objekata – oni koji nisu zgrade: bunari, bazeni, rezervoari, cisterne… i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat. To su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično.

Druga grupa pomoćnih objekata obuhvata ekonomske objekte u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadrata koje su samostalni objekti.

Kada je reč o ovoj drugoj grupi – ekonomski objekti, regulisani Zakonom o planiranju i izgradnji, spisak je još širi.

“Ekonomski objekti jesu objekti za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica); prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje stoke); objekti za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.)”, navodi se Zakonu o planiranju i izgradnji.

Nacrt izmena Zakona o porezima na imovinu od danas je u svojevrsnoj javnoj raspravi, koja traje do – 4. novembra.

“Sugestije i primedbe mogu da se dostave Sektoru za fiskalni sistem putem elektronske pošte na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 4. novembra 2020. godine, do 15:30 sati”, stoji na sajtu Ministarstva finansija.

Cena za obračun

Porez na imovinu utvrđivaće se i plaćati u skladu sa novim zakonom počev za 2021. godinu.

“Kod utvrđivanja poreza na imovinu za 2021. godinu za pomoćne objekte primenjivaće se prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u zonama koje su utvrđene na osnovu cena u prometu tih nepokretnosti u zonama ili graničnim zonama u skladu sa članom 6. Zakona o porezima na imovinu, odnosno prosečne cene garaža i garažnih mesta u najopremljenijoj zoni, ako su objavljene do 30. novembra 2020. godine”, navodi se u novom Zakonu o porezima na imovinu.

(Daniela Ilić Krasić, Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.