Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi zakon predviđa vožnju trotinetima samo po trotoaru - | K-013 Portal

Novi zakon predviđa vožnju trotinetima samo po trotoaru

zakon o vožnji trotineta

Agencija za bezbednost saobraćaja započela je izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojim će biti uređena pravila vožnje na električnim trotinetima. Novi zakon biće urađen po slovenačkom modelu, prema kom će vožnja biti dozvoljena samo po trotoaru brzinom do 6 kilometara na sat, prenosi RTV.

Na ulicama se sve češće mogu videti električni trotineti čije korišćenje u saobraćaju u Srbiji još uvek nije regulisano zakonom, a bilo je situacija u kojima je dolazilo i do sudara sa drugim vozilima. Upravno zbog takvih situacija, korisnici se prilikom iznajmljivanja trotineta često raspituju o pravilima korišćenja.

Novi zakon, između ostalog, obuhvataće starosnu strukturu korisnika koja će moći da koristi ovo prevozno sredstvo, tehničke karakteristike, zaštitnu opremu i određene propise koji će ograničavati brzinu kretanja.

Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja napominje: "Ono što je kod nas najizvesnije spram nekih primera poput Slovenije, poput nekih zemalja u okruženju, koje su već doneli takve zakone. To je da se najverovatnije neće dozvoliti da se kreću po saobraćajnicama gde se kreću vozila. Ostaje dilema da se vidi da li im dozvoliti da se kreću u pešačkoj zoni, u kojim brzinama ili samo po biciklističkim stazama. Ova sredstva su budućnost i treba da ih uredimo da nam pomažu u svrsi za koju su i namenjena, a da ne postoje problemi."

Dok se ne donese novi zakon o bezbednosti saobraćaja, nadležni apeluju na korisnike električnih trotineta, da se pažljivo kreću u saobraćaju. Ukoliko su na trotoaru da ne prelaze brzinu veću od kretanja pešaka, da koriste potrebnu signalizaciju i zaštitnu opremu, kao i da se nikako ne kreću saobraćajnicama namenjenim motornim vozilima.

(RTV)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.